Стефанотис

12 коментара3/5

Ако харесвате екзотиката на тропиците, но тя ви се струва недостижимо далечна, не се колебайте да внесете късче от нея в дома си.


7244_1.jpgТоплите южни земи са родно място на преобладаващата част от най-ефектните растения, които днес успешно се отглеждат в домашни условия.

Стефанотисът (Stephanotis) е цвете, което няма да ви разочарова. В превод от гръцки името му означава венец – напълно заслужено название за красивата лиана от тропически Мадагаскар.

Дори в периода, когато не цъфти, стефанотисът е достатъчно декоративен.

Тъмнозелените, кожести и много плътни листа, дълги до 10 см и широки 4-5, са разположени срещуположно по силното, гъвкаво, тънко стъбло. Но основната атракция са цветовете – едри, бели, ароматни, събрани в красиви съцветия.

Като типично увивно растение стефанотисът се нуждае от опора – бързо нарастващото стъбло ще я покрие, приемайки желана от вас форма.

Растението ще ви радва с цветовете си през цялото лято и чак до късна есен,
ако му осигурите оптималните за него условия – обилна, но не пряка слънчева светлина, редовно поливане и пръскане с вода, подхранване с разтворим тор веднъж на седмично. През зимата поливането се намалява, но не бива да се допуска пълно изсъхване на почвата. Най-добре прекарва студения сезон на светло място с температура 12-15ºС.

Въпреки че произхожда от влажните тропици, стефанотисът понася добре умерената влажност на въздуха. Пулверизирането с вода от време на време е отличен начин да поглезите растението и да помогнете за развитието му.

Прекалено сухият и топъл въздух е предпоставка за появата на щитоносни и власести въшки. Своевременното лечение с подходящи инсектициди обикновено дава добър резултат.

7244_2.jpg

Стефанотисът се пресажда веднъж на 2-3 години, но горната част на пръстта е добре да се сменя всяка пролет. Подходящата почвена смес се състои от градинска пръст, торф, листовка и пясък в съотношение 1:1:2:1.

Размножаването става чрез резници.
Възможно е целогодишно, но най-добри резултати се постигат в ранна пролет.

Нарязва се миналогодишно стъбло, като всеки резник трябва да има двойка листа
.

Засадени в смес от торф и пясък, те се вкореняват за около месец при температура 24-26º.
След това се прехвърлят в саксии с почвена смес, а температурата може да се намали до 16-18ºС. За по-голямо разклоняване връхните части могат да се прищипват.

Любезно предоставен от www.gradinata.bg

ГРАДИНАТА


12 коментарaДобави коментар »

Mamuna

От Mamuna10.08.2008, 22:57 ч.

да изпратя ли резник

Виж всички коментари за "Стефанотис".

Още от "Цветя"

Дебелолистно хебе

Дебелолистно хебе

Чували ли сте за храстчето, наречено хебе? Растението е към групата на храстите с плътни, зелени листа и не се страхува от ниски температури, затова е идеално за есенно-зимния сезон. Вижте как да си отгледате дебелолистно хебе.

Калуна – цветно храстче за градината

Калуна – цветно храстче за градината

Калуна е името на симпатично, цветно храстче, което краси градината ви през цялата година. Отглежда се лесно и рядко проявява капризи. Вижте как да си отгледате калуна – цветно храстче за градината и балкона.

Дендробиум – кичеста орхидея

Дендробиум – кичеста орхидея

Дендробиумът е още един ефектен и красив екземпляр от семейството на орхидеите. Малко е капризен, но пък уникалните му цветове си заслужават грижите. Вижте как да си отгледате дендробиум – кичеста орхидея.