Стефанотис

12 коментара3/5

Ако харесвате екзотиката на тропиците, но тя ви се струва недостижимо далечна, не се колебайте да внесете късче от нея в дома си.


7244_1.jpgТоплите южни земи са родно място на преобладаващата част от най-ефектните растения, които днес успешно се отглеждат в домашни условия.

Стефанотисът (Stephanotis) е цвете, което няма да ви разочарова. В превод от гръцки името му означава венец – напълно заслужено название за красивата лиана от тропически Мадагаскар.

Дори в периода, когато не цъфти, стефанотисът е достатъчно декоративен.

Тъмнозелените, кожести и много плътни листа, дълги до 10 см и широки 4-5, са разположени срещуположно по силното, гъвкаво, тънко стъбло. Но основната атракция са цветовете – едри, бели, ароматни, събрани в красиви съцветия.

Като типично увивно растение стефанотисът се нуждае от опора – бързо нарастващото стъбло ще я покрие, приемайки желана от вас форма.

Растението ще ви радва с цветовете си през цялото лято и чак до късна есен,
ако му осигурите оптималните за него условия – обилна, но не пряка слънчева светлина, редовно поливане и пръскане с вода, подхранване с разтворим тор веднъж на седмично. През зимата поливането се намалява, но не бива да се допуска пълно изсъхване на почвата. Най-добре прекарва студения сезон на светло място с температура 12-15ºС.

Въпреки че произхожда от влажните тропици, стефанотисът понася добре умерената влажност на въздуха. Пулверизирането с вода от време на време е отличен начин да поглезите растението и да помогнете за развитието му.

Прекалено сухият и топъл въздух е предпоставка за появата на щитоносни и власести въшки. Своевременното лечение с подходящи инсектициди обикновено дава добър резултат.

7244_2.jpg

Стефанотисът се пресажда веднъж на 2-3 години, но горната част на пръстта е добре да се сменя всяка пролет. Подходящата почвена смес се състои от градинска пръст, торф, листовка и пясък в съотношение 1:1:2:1.

Размножаването става чрез резници.
Възможно е целогодишно, но най-добри резултати се постигат в ранна пролет.

Нарязва се миналогодишно стъбло, като всеки резник трябва да има двойка листа
.

Засадени в смес от торф и пясък, те се вкореняват за около месец при температура 24-26º.
След това се прехвърлят в саксии с почвена смес, а температурата може да се намали до 16-18ºС. За по-голямо разклоняване връхните части могат да се прищипват.

Любезно предоставен от www.gradinata.bg

ГРАДИНАТА


12 коментарaДобави коментар »

Mamuna

От Mamuna10.08.2008, 22:57 ч.

да изпратя ли резник

Виж всички коментари за "Стефанотис".

Още от "Цветя"

Кафе в саксия? Защо пък не...

Кафе в саксия? Защо пък не...

Кафееният храст вирее добре и под покрив и може да достигне височина 1,5-2м.

Грамофонче – утринна слава

Грамофонче – утринна слава

Сигурно сте попадали на цветето грамофонче - характерните цветове и увивния характер правят растението предпочитано както за открити градини, така и за балкони. Как да си отгледате грамофонче, познато още като утринна слава?

Подходи при изготвяне на Икебана

Подходи при изготвяне на Икебана

При Икебана се спазва принципът на простота, превъзходство, пропорционалност, хармония и ритъм. Това представлява идеята за вечния кръговрат на живота. Всяко цвете има собствен характер и стойност, а правилното съчетаване изразява определен смисъл.