Роза в саксия

10 коментара4/5

Тези, които обичат царицата на цветята - розата, а нямат градина, където да отглеждат розовите храсти, могат да си отглеждат любимото цвете в саксия на балкона.Еднакво добре виреят в домашни условия и храстовидните рози - стигащи до 1.80 м, и полиантните -високи 40-60 см.
В България се произвеждат над 38 сорта рози, но в специализираните магазини освен тях можете да намерите и вносни, в цялото многообразие от багри - бяло, жълто, розово, бананово, всички нюанси на червеното и т.н.
За по-екстравагантните вкусове се предлагат и рози в два цвята.

Какво е необходимо, за да отгледате своята любима роза в саксия?

Нужна ви е голяма пластмасова саксия - дълбока 35 см, за да можете да подсигурите необходимата хранителна среда. Розата се сади директно (не се пресажда) в богата торопочвена смеска.

Саксията се пълни добре, а коренчето на розата се подрязва 2 см, за да го стимулира и опресним. Клонката (обикновено те са от една до три) отрязвате на 5-10 см от върха, за да останат поне 4 спящи пъпки, от които после ще се развият стебла.
Полагаме така подготвената роза в торопочвената смеска до възела на ашладисване и притъпквате добре, за да уплътните.

От март до 1 юни розата прави корени и събужда пъпките.

Полива се от два до три пъти в седмицата според температурата.

Първата година цъфти по-оскъдно - от юли до падането на сланите.

Щом сланата попари вашата саксиена роза, можем да я подрежете на 30 см над съдинката, да я затрупате отново със смеска, да я покриете с плътно покривало и да я оставите на балкона.

На втората година, ако искате да събудите цветето по-рано, внасяте саксията в стаята на топло и светло през януари или февруари и тя ще започне да дава цвят по-рано.

Можете да имате ва­шата роза в саксия 20-25 годи­ни, но разбира се, ако я храните, пръс­кате и поливате по всички правила на цветарското изкуство.

16.04.2007/Роза Савова - Розали

10 коментарaДобави коментар »

RUMYANA

От RUMYANA 30.01.2011, 08:44 ч.

KAK SE XVASHTA ROZATA

Виж всички коментари за "Роза в саксия".

Още от "Цветя"

Детелина, Оксалис, Киселче (Oxalis) - цвете на щастието

Детелина, Оксалис, Киселче (Oxalis) - цвете на щастието

Оксалисът е тревисто луковично растение, което произхожда от Мексико и достига около 20см височина. Родът му включва няколко вида, които цъфтят с различни цветове: розови, жълти, червени или бели.

Цветя за градината

Цветя за градината

Изборът на цветя за градината ще ви потопи в многообразието на растителния свят. Пъстри, ароматни и по свой начин уникални, цветята за градината ще бъдат вашият извор на благоухание и свежест в най-горещите месеци на годината.

Магнолия – цвете от Изтока

Магнолия – цвете от Изтока

Магнолията е красиво цвете от Изтока, което ще превърне градината ви в истински рай. Ароматните и едри цветове на магнолията пленяват сърцата на градинарите и те изпълняват всяко нейно желание само за да се порадват на магията й.