Фуксия, обичка

18 коментара0/5

Освен като украса за перваза и балкона фуксиите могат да се използват и като градински растения. Могат да се аранжират няколко вида с различни по форма и окраска цветове, а могат и успешно да се комбинират с други градински цветя.

Фуксията (Fuchsia hybrida) е вечно зелено многогодишно стайно растение със срещуположни листа, най-често с нависнали прости или кичести цветове, които са различно оцветени. В Перу, където е тяхната родина, инките ги наричат “цветя на красотата”. В България са известни като “обички”.


Обички

 

 • Семейство:
  Onagraceae, върболикови.
   
 • Цъфти:
  От май до октомври.
   
 • Размножаване:(лесно)
  Обичките се размножават чрез резници през пролетта или лятото. Резниците се взимат от връхните части с дължина 8-10см. Клонките, които сте изрязали посадете във влажен пясък торф и сложете съда на и слънчево място. Поддържайте субстрата влажен. След около 8-10 дни резниците ще се вкоренят. Посадете ги поотделно в малки саксийки в почвена смес, съставена от три части листовка, две части градинска пръст и една част пясък. В началото на лятото ги пресадете още веднъж. Получените млади растения при редовно поливане и подхранване ще ви радват до късна есен с обилен цъфтеж.
   
 • Разположение:
  Светло до полусенчесто и без течения място.
  През летните месеци обичките не понасят преките слънчеви лъчи, поради което трябва да се поставят на източни балкони и прозорци.
   
 • Презимуване:
  През зимата се държи в светли помещения с температура от 6-7 градуса.
  Спазвайки определения им от природата ритъм на покой и интензивен растеж, обичките послушно проспиват късната есен и тъмната част на зимата, но щом денят чувствително нарасне, те се събуждат. Отначало се появяват нови листа, а не след дълго - и първите пъпки. Тази поява смущава много любители, тъй като февруари е месецът, през който се извършва обрязването за оформяне на храстчето и за обилен цъфтеж през лятото.
  Най-добре поставете саксията на възможно най-светло място и съкратете само тези клонки, които нямат пъпки. Започнете да поливате пестеливо, но редовно. След около седмица подхранете с разтворим тор за саксийни цветя, но в намалена концентрация. След това всяка седмица повишавайте концентрацията, докато достигнете нормалната, която е указана на опаковката.
  Когато напъпилите клонки прецъфтят, обрежете и тях.
  Пресадете обичката в нова пръст, като съкратите корените. Поставете я на добре осветено място, поливайте и оросявайте редовно. При такива условия скоро ще се оформи красиво, добре облистено растение, а не след дълго ще започне и новият цъфтеж.
   
 • Поливане:
  През лятото се поливат по-често на 2-3 дни.
  През зимата се полива рядко 1-2 пъти в седмицата.
   
 • Пресаждане:
  През пролетта.
  Най-добрата почва трябва да е от равни части градинска пръст, пясък и естествен тор. Ако го садите в голяма саксия, добре е на дъното и да насипете малко едри камъчета или чакъл, а след това пръст. Застоялата вода може да доведе до загниване на коренчетата, което ще предизвика загниването на цялото растение.
Внимание:

Обичките имат само един неприятел – бялата мушица.
При появата и в големи количества използвайте химически препарати.

Добре ще бъде лятото на всеки две седмици да им слагате по-малко тор.

Ако искате обичката да се развие като дърво, трябва да отчупвате страничните клончета, за да остане централното.
 • Разновидности:


23.07.2002/Роза Савова - Розали

18 коментарaДобави коментар »

Ина

От Ина30.07.2009, 16:54 ч.

Прекрасните ми обички просто за 2 дни листата им изсъхнаха. Моля за съвет как мога да ги спася. Смених почвата . Ако ги изрежа дали ще покарат отново?

Виж всички коментари за "Фуксия, обичка".

Още от "Цветя"

Дифенбахия

Дифенбахия

Дифенбахията е едно от най-популярните декоративни растения, в зависимост от своята разновидност представлява храст или дебело стъбло, стигащо на височина от 0.5 до 2 метра.

Тагетес, турта или камшик

Тагетес, турта или камшик

Названието на цветето Тагетес идва от името на бога на етруските Tagus. Много по-популярно е обаче с имената турта и камшик. Тагетесът е непретенциозно и изобилно цъфтящо растение, особено подходящо за вашата градина.

Обожаваният и преследван амарант

Обожаваният и преследван амарант

Великолепни яркочервени, пурпурни или златисти цветове, извисяващи се като огнени стълбове над зелените листа – амарантът наистина е впечатляващо растение.