Фуксия, обичка

18 коментара0/5

Освен като украса за перваза и балкона фуксиите могат да се използват и като градински растения. Могат да се аранжират няколко вида с различни по форма и окраска цветове, а могат и успешно да се комбинират с други градински цветя.

Фуксията (Fuchsia hybrida) е вечно зелено многогодишно стайно растение със срещуположни листа, най-често с нависнали прости или кичести цветове, които са различно оцветени. В Перу, където е тяхната родина, инките ги наричат “цветя на красотата”. В България са известни като “обички”.


Обички

 

 • Семейство:
  Onagraceae, върболикови.
   
 • Цъфти:
  От май до октомври.
   
 • Размножаване:(лесно)
  Обичките се размножават чрез резници през пролетта или лятото. Резниците се взимат от връхните части с дължина 8-10см. Клонките, които сте изрязали посадете във влажен пясък торф и сложете съда на и слънчево място. Поддържайте субстрата влажен. След около 8-10 дни резниците ще се вкоренят. Посадете ги поотделно в малки саксийки в почвена смес, съставена от три части листовка, две части градинска пръст и една част пясък. В началото на лятото ги пресадете още веднъж. Получените млади растения при редовно поливане и подхранване ще ви радват до късна есен с обилен цъфтеж.
   
 • Разположение:
  Светло до полусенчесто и без течения място.
  През летните месеци обичките не понасят преките слънчеви лъчи, поради което трябва да се поставят на източни балкони и прозорци.
   
 • Презимуване:
  През зимата се държи в светли помещения с температура от 6-7 градуса.
  Спазвайки определения им от природата ритъм на покой и интензивен растеж, обичките послушно проспиват късната есен и тъмната част на зимата, но щом денят чувствително нарасне, те се събуждат. Отначало се появяват нови листа, а не след дълго - и първите пъпки. Тази поява смущава много любители, тъй като февруари е месецът, през който се извършва обрязването за оформяне на храстчето и за обилен цъфтеж през лятото.
  Най-добре поставете саксията на възможно най-светло място и съкратете само тези клонки, които нямат пъпки. Започнете да поливате пестеливо, но редовно. След около седмица подхранете с разтворим тор за саксийни цветя, но в намалена концентрация. След това всяка седмица повишавайте концентрацията, докато достигнете нормалната, която е указана на опаковката.
  Когато напъпилите клонки прецъфтят, обрежете и тях.
  Пресадете обичката в нова пръст, като съкратите корените. Поставете я на добре осветено място, поливайте и оросявайте редовно. При такива условия скоро ще се оформи красиво, добре облистено растение, а не след дълго ще започне и новият цъфтеж.
   
 • Поливане:
  През лятото се поливат по-често на 2-3 дни.
  През зимата се полива рядко 1-2 пъти в седмицата.
   
 • Пресаждане:
  През пролетта.
  Най-добрата почва трябва да е от равни части градинска пръст, пясък и естествен тор. Ако го садите в голяма саксия, добре е на дъното и да насипете малко едри камъчета или чакъл, а след това пръст. Застоялата вода може да доведе до загниване на коренчетата, което ще предизвика загниването на цялото растение.
Внимание:

Обичките имат само един неприятел – бялата мушица.
При появата и в големи количества използвайте химически препарати.

Добре ще бъде лятото на всеки две седмици да им слагате по-малко тор.

Ако искате обичката да се развие като дърво, трябва да отчупвате страничните клончета, за да остане централното.
 • Разновидности:


23.07.2002/Роза Савова - Розали

18 коментарaДобави коментар »

Ина

От Ина30.07.2009, 16:54 ч.

Прекрасните ми обички просто за 2 дни листата им изсъхнаха. Моля за съвет как мога да ги спася. Смених почвата . Ако ги изрежа дали ще покарат отново?

Виж всички коментари за "Фуксия, обичка".

Още от "Цветя"

Мускари

Мускари

Името Мускари идва от аромата на мускатовото (индийско) орехче, което излиза от цветовете.

Тагетес, турта или камшик

Тагетес, турта или камшик

Названието на цветето Тагетес идва от името на бога на етруските Tagus. Много по-популярно е обаче с имената турта и камшик. Тагетесът е непретенциозно и изобилно цъфтящо растение, особено подходящо за вашата градина.

Антуриум

Антуриум

Роден в субтропичните гори на Централна Америка, антуриумът дълго време е смятан за деликатно и трудно за отглеждане растение.