Фуксия, обичка

18 коментара0/5

Освен като украса за перваза и балкона фуксиите могат да се използват и като градински растения. Могат да се аранжират няколко вида с различни по форма и окраска цветове, а могат и успешно да се комбинират с други градински цветя.Фуксията (Fuchsia hybrida) е вечно зелено многогодишно стайно растение със срещуположни листа, най-често с нависнали прости или кичести цветове, които са различно оцветени.
В Перу, където е тяхната родина, инките ги наричат “цветя на красотата”.
В България са известни като “обички”. • Семейство:
  Onagraceae, върболикови.

 • Цъфти:
  От май до октомври.

 • Размножаване:(лесно)
  Обичките се размножават чрез резници през пролетта или лятото. Резниците се взимат от връхните части с дължина 8-10см. Клонките, които сте изрязали посадете във влажен пясък торф и сложете съда на и слънчево място. Поддържайте субстрата влажен. След около 8-10 дни резниците ще се вкоренят. Посадете ги поотделно в малки саксийки в почвена смес, съставена от три части листовка, две части градинска пръст и една част пясък. В началото на лятото ги пресадете още веднъж. Получените млади растения при редовно поливане и подхранване ще ви радват до късна есен с обилен цъфтеж.

 • Разположение:
  Светло до полусенчесто и без течения място.
  През летните месеци обичките не понасят преките слънчеви лъчи, поради което трябва да се поставят на източни балкони и прозорци.

 • Презимуване:
  През зимата се държи в светли помещения с температура от 6-7 градуса.
  Спазвайки определения им от природата ритъм на покой и интензивен растеж, обичките послушно проспиват късната есен и тъмната част на зимата, но щом денят чувствително нарасне, те се събуждат. Отначало се появяват нови листа, а не след дълго - и първите пъпки. Тази поява смущава много любители, тъй като февруари е месецът, през който се извършва обрязването за оформяне на храстчето и за обилен цъфтеж през лятото.
  Най-добре поставете саксията на възможно най-светло място и съкратете само тези клонки, които нямат пъпки. Започнете да поливате пестеливо, но редовно. След около седмица подхранете с разтворим тор за саксийни цветя, но в намалена концентрация. След това всяка седмица повишавайте концентрацията, докато достигнете нормалната, която е указана на опаковката.
  Когато напъпилите клонки прецъфтят, обрежете и тях.
  Пресадете обичката в нова пръст, като съкратите корените. Поставете я на добре осветено място, поливайте и оросявайте редовно. При такива условия скоро ще се оформи красиво, добре облистено растение, а не след дълго ще започне и новият цъфтеж.

 • Поливане:
  През лятото се поливат по-често на 2-3 дни.
  През зимата се полива рядко 1-2 пъти в седмицата.

 • Пресаждане:
  През пролетта.
  Най-добрата почва трябва да е от равни части градинска пръст, пясък и естествен тор. Ако го садите в голяма саксия, добре е на дъното и да насипете малко едри камъчета или чакъл, а след това пръст. Застоялата вода може да доведе до загниване на коренчетата, което ще предизвика загниването на цялото растение.

Внимание:

Обичките имат само един неприятел – бялата мушица.
При появата и в големи количества използвайте химически препарати.

Добре ще бъде лятото на всеки две седмици да им слагате по-малко тор.

Ако искате обичката да се развие като дърво, трябва да отчупвате страничните клончета, за да остане централното.

 • Разновидности:
  23.07.2002/Роза Савова - Розали

18 коментарaДобави коментар »

Ина

От Ина30.07.2009, 16:54 ч.

Прекрасните ми обички просто за 2 дни листата им изсъхнаха. Моля за съвет как мога да ги спася. Смених почвата . Ако ги изрежа дали ще покарат отново?

Виж всички коментари за "Фуксия, обичка".

Още от "Цветя"

Шефлера, Schefflera arboricola

Шефлера, Schefflera arboricola

Растение с храстовиден силует, бързорастящо и лесно за отглеждане.За по-големи декоративни качества в един съд се засаждат няколко шефлери.

Ананас джудже

Ананас джудже

Ако обичате екзотичните растения или пък искате да си направите декоративна градина с плодове или зеленчуци, тогава задължително трябва да включите и ананас джудже. Как да си отгледате ананас джудже?

Алое Вера – лечител у дома

Алое Вера – лечител у дома

Алое Вера е растение с мултифункционално приложение. Алое Вера се използва в медицината. Алое Вера намира приложение и в козметиката. Но ако отглеждате Алое Вера в домашни условия, то ще е вашият лечител у дома.