Хризантема

5 коментара1/5

Хризантемата се отглежда в Китай повече от 2000 години. Хризантемите са есенни цветя.

Родът Хризантеми е богат с много видове. У нас, когато се каже род Хризантеми, хората приемат, че това наименование се отнася само за хризантемите, а това не е така, защото към този род се отнасят и едногодишни растения и няколко вида, които означаваме с общото наименование маргарити, макар, че те са различни видови.

У нас най-често се отглеждат маргаритите (Leucanthemum vulgare, L.maximum и Chrisanthemum coccineum) и хризантемата (Chr. indicum)
Маргаритите си приличат твърде много по строеж на цветовете с хризантемите. Отличават се само по формата на листата.

 • Отглеждане: Хризантемата Chr. indicum е много богат със сортове, които се отличават по едрина, форма и багра на цветовете. Сортовете се групират на две основни групи: дребноцветни и едроцветни.
  Размножават се чрез разделяне на туфите (дребноцветните) и чрез резници (и двете групи), които се вземат от т.нар. майчини растения.
  Майчините растения се получават чрез вкореняване на резници, взети от издънки на коренища, които трябва да са престояли при ниски температури (4-10 градуса за 20-30 дни).
  Майчините растения се засаждат в лехи на разстояние 6-8 см, при оптимален, топлинен, светлинен и хранителен режим.
  От едно майчина растение се получават 9-15 резника, които се вземат последователно.
  Резниците трябва да имат 2-3 междувъзлия и да са дълги 6-8 см. Отрезите се правят 1-2мм под долния възел и се потопя в стимулатор.
  Резниците се вкореняват в перлит при температура 16-18 градуса и въздушна влажност 85-90%. По време на вкореняването растенията трябва да се пазят от пряко слънчево греене. При гъсто засаждане през топлите месеци (юли-август) резниците загиват.
  Маргаритите се размножават чрез разделяне на туфите след цъфтежа, като само при вида L.maximum е най-добре това да става през април, и чрез семенна, които се сеят през февруари-март в сандъчета или в студени парници.
  Засаждат се на разстояние 30см. На едно място може да останат 4-5 години; след това цветовете им издребняват.
   
 • Почва: Хризантемите изискват свързани, пропускливи и богати с хранителни вещества почви. Те са чувствителни към повторно отглеждане на едно и също място.
  Най-подходящото време за засаждане на хризантемите е през юли и началото на август. При такъв срок на засаждане цвят се получава през ноември.
   
 • Цъфтеж:Най-ранните хризантеми цъфтят през септември, след това са октомврийските и накрая – късно ноемврийските.
  Маргаритите цъфтят изключително през пролетта до началото на лятото.
  Хризантемите са много и различни видове, класифицират ги според формата, големината и багрите на цветовете им и като и според времето на цъфтежа.
   
 • Местоположение: Развиват се добре и цъфтят обилно на открити, слънчеви места и в полусянка.
  Всички видове от род Хризантеми, с изключение на едроцветните хризантеми, се използват за засаждане в големи или малки групи пред храсти и в тревни площи за отрязан цвят.
  Едроцветните хризантеми се отглеждат в отопляеми оранжерии и се използват изключително за получаване на отрязан цвят. Отглеждането им на открито е свързано с рискове.
   
 • Пензиране: За да се получат повече цветове и разклонения растенията трябва да се пензират.
  С пензирането на едроцветните хризантеми се цели да се премахнат ранните пролетни пъпки, за да се оформят едри, с правилно форма и с по-дълги дръжки цветове.
  Първото пензиране се прави, когато растенията достигат височина 10-15 см, а второто – по-късно, за премахване на І коронна пъпка, от която също при повечето срокове се получават недостатъчно качествени цветове.
  Повечето сортове се оставят да цъфтят на ІІ коронна пъпка.
  Дребноцветните хризантеми се пензират само един път, като се премахне само част на младите, постигнали 18-20см височина растения.
  При едноцветните хризантеми важна мярка за получаване на висококачествени цветове е премахването на страничните пъпки.
  За формиране на дребноцветните хризантеми се оставят 3-5 връхни разклонения, а всички настоящи се премахват.
Болести:

Вертицилийно увяхване – гъбена болест. Болните растения увяхват внезапно по време на цъфтежа. По листата им се появяват бледо зелени до жълти неправилни петна. Гъбата причинител зимува по растителните остатъци на заразените растения.
Борба: Засегнатите растения се изскубват и изгарят.

Сиво гниене – гъбена болест. Листата на заразеното растение стават кафяви, а по цветовете се появяват светлокафяви петна с неправилна или овална форма.
Борба: Трябва да се намали влажността на въздуха и мокренето на растението.

Листни петна - гъбена болест. Развива се на долните листа и се разпространява към най-горните. По заразените листа се образуват светлокафяви кръгли тъмни петна.
Борба: Най-долните листа на хризантемата се обират. Цветовете се пръскат предпазно с 1 %-ов бордолезов разтвор с прибавка на смолист сапун – 250мл за 10л разтвор.

 


Цвете лечител

 • Хризантемите са много полезни за пречистването на въздуха - поглъщат амоняка и формалдехида.
   
 • Обсипаните с цвят храсти са чудесна украса за градината, но и добра компания. Смята се, че хризантемите излъчват енергия, която вдъхва жизненост и чувство за равновесие.
   
 • Помагат за добрата концентрация на мисълта при хора, занимаващи се с точни науки.
   
 • Действат успокояващо и отрезвяващо в моменти на еуфория. А също така охлаждат гнева, предпазват от прекалена суета и тщеславие.


18.03.2004/Роза Савова - Розали

5 коментарaДобави коментар »

Руси

От Руси02.12.2010, 14:29 ч.

Моето любимо цвете Гледам го с много любов Имам всякакви сортове над-30-ниски високи дреброцветни иглички едроцъфтящи тип -маргаритки имам го в саксии и на двора Ако има някой който да го обича колкото мене бихме...

Виж всички коментари за "Хризантема".

Още от "Цветя"

Цветята – дар от боговете

Цветята – дар от боговете

"На човек не му е достатъчно просто да живее. Той трябва постоянно да се радва на слънчевата светлина, на любовта и на красотата на едно цвете." Ханс Кристиан Андерсен

Цветната градина през лятото

Цветната градина през лятото

Прохладна, пъстра и ароматна, цветната градина у дома е като малък оазис сред нагорещените градски постройки през лятото. Тя може да се превърне в идеално бягство от кошмарните горещини, стига да полагаме нужните грижи за нея.

Гузмания - екзотика за дома

Гузмания - екзотика за дома

Чували ли сте за екзотчното цвете Гузмания? Настройте дома си на тропическа вълна с помощта на това красиво цвете. Вижте как да си отгледате гузмания.