Коледна звезда

33 коментара5/5

Понасетия или коледна звезда – цветето, което цъфти около Коледа е традиционен коледен символ в Америка, Западна Европа, а вече и у нас.

Коледната звезда - акцент в празника
Коледната звезда - акцент в празника

За коледната звезда се разказва красива легенда. Малко преди Рождество Христово в един мексикански град бедно момиче искало да остави пред статуята на Исус някакъв подарък. То било много тъжно, защото нямало какво да поднесе. За да го успокои, баща му казал: „Не тъжи, детето ми, Христос ще приеме всичко от теб, стига да е от сърце." Тогава момичето набрало от полето сухи цветя и ги занесло на Спасителя. На Бъдни вечер полското букетче разцъфнало в големи алени цветове, напомнящи кървавите сълзи на Исус.

Има и друга версия на тази легенда. В нощта на Рождество малко момиченце вървяло тъжно към църквата, защото нямало какво да поднесе на Младенеца. Спряло до храстите и горчиво заплакало. Сълзите му покапали по листата на един от тях и те се оцветили в червено. Щастливо, момиченцето откъснало няколко клончета и ги сложило пред яслата на Исус.

Коледна звезда

(Euphorbia pulcherima)

Родината на това саксийно цвете е Мексико. Коледната звезда е храст от семейството на млечките. За първи път като декоративно се появило в САЩ. Растението е донесено в Европа през 1843 г., като стъблото му било високо 40 см.

Листата на коледната звезда са елипсовидни с ясно очертани жилки, с дълги дръжки. Във върховете на стъблата листата се променят и образуват розетка, която се обагря в червено и прилича на „звезда". Има сортове, чиито цветове са в розово, бяло, бяло-кремаво дори в зелено. Има и двуцветни варианти.

Същинският цвят представлява няколко дребни цветчета, разположени в средата на цветната розетка.

Местоположение. Въпреки че произхожда от топла страна, коледната звезда предпочита прохладата. Затова е добре да се отглежда на светло място, неогрявано директно от слънчевите лъчи при температура 18-20 градуса.

Коледната звезда не обича отоплителни тела, пряка светлина, течение. Най-добрият вариант за коледната звезда е южният прозорец на стая с нормална топлина и влажен въздух.

Коледна звезда

Не дръжте саксията над парното или близко до отоплителен уред!

През лятото изнесете коледната звезда в градината, на балкона или на друго място защитено от вятъра.

Размножаване през пролетта, чрез вкореняването на зелените върхови резници, които се потапят във вода докато пуснат коренчета. Засаждат се в саксия с богата на хумус почва.

За красиви цветове от месец септември трябва да и осигурите 14 часа пълен мрак т.е от 18 часа до 8 часа я дръжте на тъмно под кашон, в шкаф, в килер или на друго подходящо тъмно място. След около 8 седмици коледната звезда отново разцъфва със своите красиви цветове.

За да запазите цветоветеза няколко седмици: Докато цъфти, растението се полива с вода със стайна температура, почвата трябва да е винаги влажна и на всеки две седмици да се подхранва.

Вижте също:

Как да накарате коледната звезда да цъфне?>>>

След като прецъфти към края на януари, се държи на по-хладно място (около 12-15градуса) и се полива много рядко, в края на май стъблата се отрязва на височина до 10-15см. При отрязването те изпускат сок с цвят на мляко, който е силно отровен. За да се спре изтичането на сока, връхчетата на стъблата се обгарят с пламък от свещ.

Коледна звездаПолива се задължително с ввода, коятода е със стайна температура. Полива се според пръстта, когато усетите, че е засъхнала (а това се проверява с пипане).

Не бива да подгизва от вода!

По време на коледните празници поливайте с малко вода, като държите почвата постоянно влажна.

След прецъфтяването намалете поливането. През лятото се полива по-често, листата се пръскат с вода.

Торенето става с течна тор на всеки 14 дни по време на цъфтежа.
През лятото – на всеки 7 дни.

 

 

 

 

01.03.2004/Роза Савова - Розали

 

Всичко за Kоледа на едно място!

 

33 коментарaДобави коментар »

mycy57

От mycy5718.04.2013, 01:52 ч.

prekrasna e i o6e po prekrasno e kogato si q otgleda6 v ka6i

Виж всички коментари за "Коледна звезда".

Още от "Цветя"

Олеандър – магия от цветове и аромати

Олеандър – магия от цветове и аромати

Растението олеандър е сред най-красивите храсти, които красят парковете, градините и балконите. Красотата му е опасна, тъй като частите на олеандъра са отровни, но магията на цветовете и ароматът убеждават много хора да се сдобият с този „красавец“.

Как да си отгледате елха?

Как да си отгледате елха?

Елхата е в центъра на коледната украса, тъй като е сред символите на празника и внася повече тържественост в дома. Никой не може да отрече магията на живата елха, но ако не искате да участвате в изсичането на гори, тогава си отгледайте сами елха. Вижте как.

Растения хищници у дома

Растения хищници у дома

Става дума за насекомоядни растения. Растенията хищници използват система от хитрини, измами, „технически" приспособления, за да улавят безгръбначни организми и така задоволяват своя глад.