Коледна звезда

33 коментара5/5

Понасетия или коледна звезда – цветето, което цъфти около Коледа е традиционен коледен символ в Америка, Западна Европа, а вече и у нас.

Коледната звезда - акцент в празника
Коледната звезда - акцент в празника

За коледната звезда се разказва красива легенда. Малко преди Рождество Христово в един мексикански град бедно момиче искало да остави пред статуята на Исус някакъв подарък. То било много тъжно, защото нямало какво да поднесе. За да го успокои, баща му казал: „Не тъжи, детето ми, Христос ще приеме всичко от теб, стига да е от сърце." Тогава момичето набрало от полето сухи цветя и ги занесло на Спасителя. На Бъдни вечер полското букетче разцъфнало в големи алени цветове, напомнящи кървавите сълзи на Исус.

Има и друга версия на тази легенда. В нощта на Рождество малко момиченце вървяло тъжно към църквата, защото нямало какво да поднесе на Младенеца. Спряло до храстите и горчиво заплакало. Сълзите му покапали по листата на един от тях и те се оцветили в червено. Щастливо, момиченцето откъснало няколко клончета и ги сложило пред яслата на Исус.

Коледна звезда

(Euphorbia pulcherima)

Родината на това саксийно цвете е Мексико. Коледната звезда е храст от семейството на млечките. За първи път като декоративно се появило в САЩ. Растението е донесено в Европа през 1843 г., като стъблото му било високо 40 см.

Листата на коледната звезда са елипсовидни с ясно очертани жилки, с дълги дръжки. Във върховете на стъблата листата се променят и образуват розетка, която се обагря в червено и прилича на „звезда". Има сортове, чиито цветове са в розово, бяло, бяло-кремаво дори в зелено. Има и двуцветни варианти.

Същинският цвят представлява няколко дребни цветчета, разположени в средата на цветната розетка.

Местоположение. Въпреки че произхожда от топла страна, коледната звезда предпочита прохладата. Затова е добре да се отглежда на светло място, неогрявано директно от слънчевите лъчи при температура 18-20 градуса.

Коледната звезда не обича отоплителни тела, пряка светлина, течение. Най-добрият вариант за коледната звезда е южният прозорец на стая с нормална топлина и влажен въздух.

Коледна звезда

Не дръжте саксията над парното или близко до отоплителен уред!

През лятото изнесете коледната звезда в градината, на балкона или на друго място защитено от вятъра.

Размножаване през пролетта, чрез вкореняването на зелените върхови резници, които се потапят във вода докато пуснат коренчета. Засаждат се в саксия с богата на хумус почва.

За красиви цветове от месец септември трябва да и осигурите 14 часа пълен мрак т.е от 18 часа до 8 часа я дръжте на тъмно под кашон, в шкаф, в килер или на друго подходящо тъмно място. След около 8 седмици коледната звезда отново разцъфва със своите красиви цветове.

За да запазите цветоветеза няколко седмици: Докато цъфти, растението се полива с вода със стайна температура, почвата трябва да е винаги влажна и на всеки две седмици да се подхранва.

След като прецъфти към края на януари, се държи на по-хладно място (около 12-15градуса) и се полива много рядко, в края на май стъблата се отрязва на височина до 10-15см. При отрязването те изпускат сок с цвят на мляко, който е силно отровен. За да се спре изтичането на сока, връхчетата на стъблата се обгарят с пламък от свещ.

Коледна звездаПолива се задължително с ввода, коятода е със стайна температура. Полива се според пръстта, когато усетите, че е засъхнала (а това се проверява с пипане).

Не бива да подгизва от вода!

По време на коледните празници поливайте с малко вода, като държите почвата постоянно влажна.

След прецъфтяването намалете поливането. През лятото се полива по-често, листата се пръскат с вода.

Торенето става с течна тор на всеки 14 дни по време на цъфтежа.
През лятото – на всеки 7 дни.

01.03.2004/Роза Савова - Розали

 

 

33 коментарaДобави коментар »

mycy57

От mycy5718.04.2013, 01:52 ч.

prekrasna e i o6e po prekrasno e kogato si q otgleda6 v ka6i

Виж всички коментари за "Коледна звезда".

Още от "Цветя"

Кактуси (Cactaceae)

Кактуси (Cactaceae)

Кактусите са най-разпространени в САЩ. Те са отглеждани, за да пазят реколтата от нападащите я животни. Появяват се още по времето на ацтеките. Те са започнали стопанската експлоатация на кактусите.

Градинска или вечноцъфтяща бегония, Begonia semperflorens

Градинска или вечноцъфтяща бегония, Begonia semperflorens

Много видове бегония се отглеждат не толкова заради листата, колкото заради красивите си цветове, а най-популярна е Begonia semperflorens.

Каладиум

Каладиум

Едно от най-красивите декоративни листни растения.Обича сянката и високата температура.