Хищни растения у дома

11 коментара0/5

Хищните растения са може би най-интересните представители на домашната флора. Хищните растения привличат, улавят и поглъщат насекомите в помещенията и се превръщат в атракция за вашите гости. Хищните растения са истинско предизвикателство.

Хищни растения у дома 
Първият, който обръща по-специално внимание на хищните растения и се заема да дешифрира механизма им на действие, е легендарният учен Чарлз Дарвин. От неговия трактат върху хищните растения, написан през 1875 г. и съотнесен към теориите му за Естествения подбор, става ясно, че хищните растения консумират насекоми, за да си набавят нужните им за живот хранителни вещества и в същото време черпят сили от почвата и околната среда.

Хищните растения улавят единствено движещите се животинки, като по този начин съхраняват енергията си и се предпазват от поглъщането на непитателни организми. Чарлз Дарвин стига до извода, че докато някои хищни растения си служат с определен механизъм за поглъщане на насекомите (наподобяващ капан), то други отделят лепкава течност, с която парализират плячката си, а това е в резултат на необходимостта на Естествения подбор от различни методи за намиране на храна.

От познатите в света 15 рода хищни растения с над 600 представителни вида, в България са разпространени само 6 (7, ако се смята изчезналата Алдровандата), които са защитени от Закона за биологичното разнообразие (затова в страните, където растат в дивата природа, са забранени за късане) и са вписани в Червената книга. Отглеждането на хищни растения у дома е свързано с някои специфики, но като цяло те не се различават много по нужди от останалите стайни растения.

Особености в отглеждането на хищни растения у дома

 • Хищните растения виреят най-добре във влажна и кисела почва, бедна на азот, хранителни вещества и минерали. В почвената смеска трябва да има мъх (който придава киселинност на почвата), необогатен торф или речен пясък (премит няколко пъти).
 • Хищните растения, за разлика от другите стайни цветя, не трябва да се отглеждат в глинени саксии, тъй като глината задържа вредни за корените им соли. Задължително е обаче, пластмасовата саксия да има отвор за оттичане на водата, защото дори да обичат много влага, хищните растения не трябва да „плуват“.
 • Ако в жилището ви няма достатъчно жива храна за хищните растения, пръскайте листата им редовно с разтвор от вода и течна тор.
 • Хищните растения се нуждаят от много светлина. В случай, че не можете да им я осигурите, поставете в близост изкуствено осветление.
 • Внимавайте температурата в помещението през деня да не надвишава 30 градуса Целзий и избягвайте нагреватели в близост до хищните растения.

Популярни видове хищни растения у дома
 
Хищни растения у дома
 • Венерина мухоловка (Dionaea muscipula) – носи името си заради приликата с женските полови органи. Листата й се състоят от две части със зъбци по краищата, които като се затворят наподобяват вълчи капан. От вътрешната им страна има власинки и червени жлези, отделящи ензими и привличащи с цвета си насекомите. Когато насекомото подразни повече от една власинка, капанът се затваря с невероятна скорост и процесът на смилане започва. Венерината мухоловка държи жертвата си между 1 и 3 седмици, за да изсмуче максимално хранителните вещества, след което листото се разтваря и изхвърля твърдите останки. Този механизъм се случва само няколко пъти и листото умира.

През май и юни венерината мухоловка ражда бели цветове, а през зимата е в период на покой. Почвата трябва да е леко влажна смес от торф и пясък. През лятото обича много и директна слънчева светлина (това увеличава наситеността на червения цвят). Препоръчва се саксията да се държи постоянно в чинийка с вода, а да се полива предимно с дестилирана вода. Количеството храна влияе върху големината и цвета на венерината мухоловка, но 2 – 3 мухи на месец са достатъчни. Ако листата започнат да почерняват и опадват, значи сте я прехранили. Никога не й давайте месо.   

 • Непентес (Nepenthes) -  кръстено на тревата на забравата в древногръцката митология – непенфа. Увивно растение с яркозелени листа, чиито краища се оформят като канички с капаче (при наличие на достатъчно влага и светлина). Именно тези канички са насекомоядните органи на хищното растение. С развитието на Непентеса те се пълнят с течност и едва когато  достигнат зрялост, капачето се отваря в готовност за жертвите (а те могат да бъдат мухи, комари, оси, пчели, дори плъхове и птици). Привлечени от цветовете и течността, те се подхлъзват по ръба на каничката, капачето се затваря и течността ги разяжда.

За да цъфти, Непентесът се нуждае от ярка слънчева светлина. Не трябва да остава сухо, но го поливайте с пречистена и бедна на соли вода. Вирее при температура между 13 и 35 г., подходящо е за оранжерии и терариуми, но тъй като има увивен характер, най-добре се развива във висящи саксии. Подхранвайте растението предимно с течна тор, пръскайте го и при смяна на местополжението наливайте по малко вода в каничките, в случай че течността се е изляла.   
Хищни растения у дома
 • Росянка (Drosera rotundifolia) – Листенцата й са подредени като розетка върху високо, тънко и безлистно стъбло и обикновено са обагрени в червено. Покрити са със жлезисти власинки, които отделят слузеста сладка течност, която блести като капки роса, за да привлича жертвите. Когато насекомото кацне отгоре, власинките се извиват и го обгръщат с течността, от която то залепва още по-здраво за растението. След това се отделят ензими за усвояване на хранителните вещества и смилането продължава няколко дни.

През юли – август Росянката цъфти с бели, розови или жълти цветове, които се развиват в стъбла.  Обича водата, затова саксията трябва постоянно да бъде върху подложка с вода, но през зимата почвата трябва да е само леко влажна. Цялата надземна част на това растение се използва в медицината и хомеопатията.

 • Петлюга (Pinguicula) – със своите синьо-лилави цветове много прилича на теменужка. Но точно тези цветова са примамката за насекомите, към листата, разположени в кръг около стъблото. Те са покрити с множество власинки и жлези, които отделят лепкав секрет, за да парализират жертвата. Листото се увива около нея и смилателният процес трае едно денонощие, след което останките се изплюват. Петлюгата обича светлина, не се препоръчва пресаждане заради слабата коренова система на вида и ражда нови листа до края на лятото.
Хищни растения у дома
 • Сарацения (Sarracenia) – и нейните хищни органи са под формата на листа – канички, покрити с власинки, пречещи на жертвата да се измъкне. Отделят се кисели сокове, които ускоряват разграждането и смилането на хранителните вещества. Отглежда се много лесно – предпочита по-ниска температура, умерена естествена светлина (за да се развиват добре листата), постоянна подложка с вода през лятото и поливане един път месечно през зимата, но внимавайте да не попадне и капка вода в каничката.

 • Мехурка (Utricularia) – Предимно за водна среда(басейни, аквариуми, рибарници) и изпълняват пречистваща функция. Нарича се така заради механизма на ловене – между яркозелените листа (подобни на нишки и разполобжени под водата) се намират малки мехурчета с клапа и покрити с власинки. Тя непрекъснато всмуква вода и образува вакуум. Жертвата докосва власинките, клапата се отваря и я всмуква. Попаднала в капан животинката умира от глад, а тялото му се разлага на вещества, които се всмукват от специални израстъци по вътрешната страна на мехурчето. Целият процес трае около 15 минути.

17.06.2010 / Цвети Тошева

11 коментарaДобави коментар »

ТАНЯ ПЕТЕВА

От ТАНЯ ПЕТЕВА03.08.2010, 13:53 ч.

Извинявам се че нямам препинателни знаци в писмото си но нещо не можех да ги изписвам

Виж всички коментари за "Хищни растения у дома".

Още от "Цветя"

Афеландра - зеброво цвете

Афеландра - зеброво цвете

Афеландра / Aphelandra е красиво многогодишно растение, което прилича на малък храст, със средна височина между 35 и 50 см.

Цинерария - тютюнче

Цинерария - тютюнче

Цветето Цинерария, известно още с прякора тютюнче, е любимо на много градинари. Вижте защо да си вземете цинерария и какви грижи трябва да полагате за растението.

Трицветна теменуга

Трицветна теменуга

Още от ерата на Романтизма трицветната теменуга покорява женското сърце със своята деликатност, нежност и неоспорима красота. Днес трицветната теменуга е изящна декорация за откритите тревни площи и за домашния балкон.