Бръшлян

2 коментара3/5

Ако искате повече зеленина в дома си, отглеждайте бръшлян. Бръшлянът е  оригинален декоративен елемент за всяка стая, градина или двор. Бръшлянът е и идеално средство за освежаване на скучната фасада и за прикриване на несъвършенствата й.

Бръшлян
Сещате ли се за кокетните провинциални къщички, чиито прозорци и врати са заобиколени от буйна вечнозелена растителност? Точно това е бръшлян – увивно, пълзящо или катерливо декоративно растение, което с помощта на малки коренчета в основата на листата, се закрепва здраво към повърхността (друго растение, дърво, скалиста почва, различни строителни материали).

От всичките 15 разновидности на рода Бръшлян (Hedera), най-популярен е английският бръшлян (Hedera helix), който е с кожести лъскави тъмнозелени или светли листа (приличат на звезда), разположени последователно по стъблото. От късно лято до късна есен бръшлянът цъфти с дребни жълто – зелени цветове, богати на нектар, а през зимата ражда плодове, наподобяващи боровинки. На височина (или дължина, в зависимост от начина си на растеж) достига до 20 – 30 м. Може да се стеле като килим, като декоративна стена или като висящо растение у дома.

Поради вярването, че бръшлянът е паразит, хранещ се с веществата на растенията, към които се прикрепя, в много райони на Австралия и САЩ отглеждането и разпространението му са забаранени. Въпреки това и фактът, че съдържа някои отровни вещества, в родината си, Европа, бръшлянът се радва на широка популярност.
Бръшлян

Латинско наименование:  Hedera helix

Семейство: Бръшлянови

Род: Бръшлян (Hedera)

Родина: Европа

Различните видове бръшлян се различават основно по формата и окраската на листата, както и по териториалното си разпределение. Всички видове бръшлян обаче са основен източник на хранителни вещества за над 70 вида насекоми и за 16 вида птици. В миналото пък, листата и плодовете на бръшляна са били приемани орално като лек срещу кашлица и бронхит. През 1597 г. британският билкар Джон Джерард препоръчва отвара от накиснати във вода листа на бръшлян, срещу възпалени или сълзящи очи. В днешно време обаче, заради токсините, които се съдържат в растението, специалистите препоръчват прибягване до бръшляна като лечебно средство единствено след консултация с компетентно лице.
Бръшлян

Най-важното, за да вирее бръшлянът добре, е въздухът да бъде достатъчно влажен и в помещението да се поддържа средна температура (около 15 градуса Целзий). През зимата се нуждае от повече светлина, а през лятото – от повече вода и индиректна слънчева светлина. Все пак най-добре се  развива на полусенчести до изцяло сенчести места. Ако забележите, че листата са покафенели, значи в стаята е пракалено топло. Ако пък са изцяло зелени, се нуждаят от повече светлина. Бръшлянът като цяло е капризен, но ако  го следите системно, бързо ще се ориентирате какво трябва да промените, за да се развива благополучно.

  • Почва – най-добре е да отглеждате бръшлян в смесена почва – градинска пръст, хумус и пясък. Задължително е да има дренаж, за да се оттича водата. Нуждае се от малко подхранване - през пролетта и лятото. Пресажда се всяка година, като постепенно трябва да се увеличава размерът на саксията.
  • Поливане – в зависимост от сезона, но не трябва да се прекалява с водата. Ако температурата в помещението е достатъчно ниска, почвата изсъхва по-бавно. През зимата трябва да намалите количеството вода, а през лятото да поливате бръшляна всеки ден. Избърсвайте и пръскайте с вода листата редовно, за да поддържате влажността им. Правете и го през зимаата, защото отоплителните уреди изсушават въздуха.
Бръшлян
  • Вредители – акари и листни въшки. Затова освен вода, използвайте и препарат против вредители за пръскане на листата. Възможно е да се появят петнисти листа, което е показател за наличие на гъбична инфекция (възникнала най-вече при нарушен режим на поливане и недостатъчна влажност)
  • Размножаване – През пролетта трябва да се подрязват връхчетата, за да се стимулира растежа и да се разклоняват стъблата. В зависимост от това дали резниците са връхни или вече са образували коренчета, се поставят или във вода (за да образуват корени) или в песъчлива почва (където да се доразвият преди окончателно засаждане).
  • Любопитен факт – освен всичките предимства на бръшляна, някои от съставките му се използват и в козметиката, по-специално в продуктите за целулит.
 
22. 04. 2010 / Цвети Тошева

2 коментарaДобави коментар »

Фифа

От Фифа20.09.2010, 13:59 ч.

Вечно зелено пълзящо и красиво растениелИмам си саксийка на работа и в къщи

Виж всички коментари за "Бръшлян".

Още от "Цветя"

Върбинка (Verbena)

Върбинка (Verbena)

Върбинка е едно от най-лесните за отглеждане цветя у дома. Освен това има нежни и пъстри цветчета, които внасят пролетно настроение вкъщи. Вижте как да си отгледате Върбинка у дома.

Циклама

Циклама

Цикламата е много красиво цвете. Притежава разнообразни багри на ефектните си цветове и красива местна маса.

Пъстри пролетни попълнения в домашна градина

Пъстри пролетни попълнения в домашна градина

Настъпи най-цветния и романтичен сезон от годината. Красотата на разцъфналите пролетни цветя създават истински празник за сетивата. Въпреки разнообразието им, има някои пролетни растения, които остават незабелязани от повечето от нас. Разберете, кои са те и внесете в дома си техния прекрасен аромат, придавайки на интериора щипка елегантност и пролетно настроение.