Бръшлян

2 коментара3/5

Ако искате повече зеленина в дома си, отглеждайте бръшлян. Бръшлянът е  оригинален декоративен елемент за всяка стая, градина или двор. Бръшлянът е и идеално средство за освежаване на скучната фасада и за прикриване на несъвършенствата й.

Бръшлян
Сещате ли се за кокетните провинциални къщички, чиито прозорци и врати са заобиколени от буйна вечнозелена растителност? Точно това е бръшлян – увивно, пълзящо или катерливо декоративно растение, което с помощта на малки коренчета в основата на листата, се закрепва здраво към повърхността (друго растение, дърво, скалиста почва, различни строителни материали).

От всичките 15 разновидности на рода Бръшлян (Hedera), най-популярен е английският бръшлян (Hedera helix), който е с кожести лъскави тъмнозелени или светли листа (приличат на звезда), разположени последователно по стъблото. От късно лято до късна есен бръшлянът цъфти с дребни жълто – зелени цветове, богати на нектар, а през зимата ражда плодове, наподобяващи боровинки. На височина (или дължина, в зависимост от начина си на растеж) достига до 20 – 30 м. Може да се стеле като килим, като декоративна стена или като висящо растение у дома.

Поради вярването, че бръшлянът е паразит, хранещ се с веществата на растенията, към които се прикрепя, в много райони на Австралия и САЩ отглеждането и разпространението му са забаранени. Въпреки това и фактът, че съдържа някои отровни вещества, в родината си, Европа, бръшлянът се радва на широка популярност.
Бръшлян

Латинско наименование:  Hedera helix

Семейство: Бръшлянови

Род: Бръшлян (Hedera)

Родина: Европа

Различните видове бръшлян се различават основно по формата и окраската на листата, както и по териториалното си разпределение. Всички видове бръшлян обаче са основен източник на хранителни вещества за над 70 вида насекоми и за 16 вида птици. В миналото пък, листата и плодовете на бръшляна са били приемани орално като лек срещу кашлица и бронхит. През 1597 г. британският билкар Джон Джерард препоръчва отвара от накиснати във вода листа на бръшлян, срещу възпалени или сълзящи очи. В днешно време обаче, заради токсините, които се съдържат в растението, специалистите препоръчват прибягване до бръшляна като лечебно средство единствено след консултация с компетентно лице.
Бръшлян

Най-важното, за да вирее бръшлянът добре, е въздухът да бъде достатъчно влажен и в помещението да се поддържа средна температура (около 15 градуса Целзий). През зимата се нуждае от повече светлина, а през лятото – от повече вода и индиректна слънчева светлина. Все пак най-добре се  развива на полусенчести до изцяло сенчести места. Ако забележите, че листата са покафенели, значи в стаята е пракалено топло. Ако пък са изцяло зелени, се нуждаят от повече светлина. Бръшлянът като цяло е капризен, но ако  го следите системно, бързо ще се ориентирате какво трябва да промените, за да се развива благополучно.

  • Почва – най-добре е да отглеждате бръшлян в смесена почва – градинска пръст, хумус и пясък. Задължително е да има дренаж, за да се оттича водата. Нуждае се от малко подхранване - през пролетта и лятото. Пресажда се всяка година, като постепенно трябва да се увеличава размерът на саксията.
  • Поливане – в зависимост от сезона, но не трябва да се прекалява с водата. Ако температурата в помещението е достатъчно ниска, почвата изсъхва по-бавно. През зимата трябва да намалите количеството вода, а през лятото да поливате бръшляна всеки ден. Избърсвайте и пръскайте с вода листата редовно, за да поддържате влажността им. Правете и го през зимаата, защото отоплителните уреди изсушават въздуха.
Бръшлян
  • Вредители – акари и листни въшки. Затова освен вода, използвайте и препарат против вредители за пръскане на листата. Възможно е да се появят петнисти листа, което е показател за наличие на гъбична инфекция (възникнала най-вече при нарушен режим на поливане и недостатъчна влажност)
  • Размножаване – През пролетта трябва да се подрязват връхчетата, за да се стимулира растежа и да се разклоняват стъблата. В зависимост от това дали резниците са връхни или вече са образували коренчета, се поставят или във вода (за да образуват корени) или в песъчлива почва (където да се доразвият преди окончателно засаждане).
  • Любопитен факт – освен всичките предимства на бръшляна, някои от съставките му се използват и в козметиката, по-специално в продуктите за целулит.
 
22. 04. 2010 / Цвети Тошева

2 коментарaДобави коментар »

Фифа

От Фифа20.09.2010, 13:59 ч.

Вечно зелено пълзящо и красиво растениелИмам си саксийка на работа и в къщи

Виж всички коментари за "Бръшлян".

Още от "Цветя"

8 малко известни факта за Коледната звезда

8 малко известни факта за Коледната звезда

Коледната звезда е най-популярното празнично цвете. Колко от нас, обаче наистина познават това зашеметяващо растение? Ето защо решихме да развенчаем някои от най-популярните митове и да ви запознаем с малко известни факти свързани с коледната звезда:

Лилиум – ароматен крем

Лилиум – ароматен крем

Лилиумът е любимо цвете на много хора заради красивите си и ароматни цветове. Макар да присъства по-често в букети и цветни аранжировки, лилиум може да си отгледате и в градината. Лилиум – ароматен крем.

Градината – месец по месец (част 1)

Градината – месец по месец (част 1)

Не е тайна, че красива и благоуханна градина се постига на цената на много труд, грижи и внимание. Всеки сезон предполага по-различно отношение към растенията в сравнение с предишния. Ето какви са изискванията на градината месец по месец.