Мушкато

19 коментара4/5

Буйните червени и розови цветове на градинското мушкато привличат погледа отдалеч. Непретенциозно, приспособимо към всякаква почва и упойващо ароматно, градинското мушкато е любимец на всички домакини.

Мушкато

Подобно на трицветната теменуга, домашното мушкато може да се отглежда както на балкона, така и в градината, а защо не и вътре в дома.Където и да го мушнете, там ще се прихване. Точно така възниква и българското му наименование - мушкато. За професионалистите и запалените цветари обаче, това растение е познато като Pelargonium zonale - най-разпространеният вид мушкато сред повече от 400 от рода Pelargonium(и сред 200 разновидности от този вид). С името Pelagonium, идващо от гръцката дума за щъркел („пеларгос“), мушкатото е известно от 1738 г., когато холандският ботанист Йоханес Бурман открива прилика между формата на съцветието и главата на щъркела.

Латинско наименование: Pelargonium zonale

Семейство: Здравецови

Род: Мушкато

Родина: Южна Африка

Предполага се, че мушкатото е пренесено с кораби от Южна Африка в ботаническата градина на град Лайден, Холандия, още преди XVII в. През 1631 г. градинарят и пътешественик Джон Трейдскант – старши купува сортови семена от Париж и започва да ги развъжда в Англия. С течение на времето различните видове мушкато намират все по-широко приложение не само в домашната градина, но в парфюмерийната индустрия, в хранително – вкусовата промишленост, дори в кулинарията (за приготвянето на желета, пудинги, чай или сладкиши). Някои сортове имат аромат на цитруси, на мента и на плодове, но с най-голямо значение са тези с аромат на роза, защото се изпозлват за производството на етерични масла.
Мушкато

Градинското мушкато е многогодишно декоративноцъфтящо растение с мъхести стъбла (докато са млади) достигащи до височина 80 см и специфични бъбрековидни месести листа. Обикновено расте в храстовидна форма, като цветчетата са скупчени на групички по двадеситина на едно стъбло, обагрени в най-различни цветове (от бяло през всички нюанси на розовото до червено). Нищо чудно до започне да „пълзи” надолу по-саксията, а някои видове образуват пищни стъпаловидни каскади.

При правилно отглеждане градинското мушкато ще ви радва с цветове от април до октомври. През този период трябва да се тори редовно (поне веднъж седмично) и да се полива обилно. Мушкатото обича топлината и плодородната почва. Предпочита слънчеви до полусенчести места, но вирее при температура между 10 и 25 гр. Целзий. Ако бъде прибрано на топло преди настъпването на зимата, поне още месец ще ви обгражда с красивите си цветове.
  • Почва – Най-добре за мушкатото е да бъде посадено в смесена почва (градинска пръст, пясък и тор). Трябва добре да се оттича и да не задържа вода. Хубаво е поне веднъж годишно да старите растения да се пресаждат, защото мушкатото обича свежа почва, в която въздухът може да циркулира свободно. Мушкатото трябва да се подхранва два-три пъти месечно, да се очиства от прецъфтелите цветове и да получава много светлина.
  • Поливане – Градинското мушкато обича водата, но не трябва да се преполива. В противен случай не само ще навредите на листата и корените, но и ще намалите цъфтежа. Около веднъж седмично е достатъчно. Поливайте го умерено и редовно, без да позволявате водата да се застоява – затова е важен дренажът в основата на почвата. През зимата разредете поливането, защото мушкатото има свойствата на сукулентно растение (складира вода в листата и корените) и може доста по-дълго да издържи без вода. Най-добрият показател за поливане са листата - ако са с изсъхнали краища получава недостатъчна влажност, ако са увиснали или загинали – преполиване.
Мушкато
  • ВредителиЛистните въшки са сред най-разпространените вредители на растенията, включително и при мушкатото. Освен тях е възможно да се сблъскате с акари, бели мухи, различни видове бактерии (които причиняват повсеместна зараза), загниване. Препаратите срещу вредители не влияят върху цветовете.
  • Размножаване Пролетта е идеалното време за разсад на мушкато. За целта отделете няколко резници и ги оставете за няколко часа да завехнат преди да ги боднете на ново място. Можете и да сложите във вода докато пуснат коренчета и след това да ги посадите. Много специалисти препоръчват мушкато да се сади в късното лято (август – септември), но когато и да го „мушнете“ в пръстта, винаги ше има резултати.
 
15. 04. 2010 / Цвети Тошева

19 коментарaДобави коментар »

Руб Ал Хари

От Руб Ал Хари15.11.2010, 14:31 ч.

Здравейте Имам мушкато от много години и в различни разновидностир бялор червенор розаво и др За да бъде мушкатото ниско всяка година го подрезвайте на около два сантиметра над почвата след около две седмици се...

Виж всички коментари за "Мушкато".

Още от "Цветя"

Фотоконкурс "Моята градина"

Фотоконкурс "Моята градина"

Скъпи Дами,  Започна сезонът на цветята.

Винка – мадагаскарска зеленика

Винка – мадагаскарска зеленика

Винката е симпатично цвете със спорен произход. Наричат го още Мадагаскарска зеленика, въпреки че не всички са убедени, че става въпрос за едно и също растение. Запознайте се с винка – мадагаскарска зеленика.

Икебана –  изкуство за подредба на цветя

Икебана – изкуство за подредба на цветя

Икебана е традиционно японско изкуство за аранжиране на цветя и буквално означава „да вдъхнеш живот на цветята“. Тя има символичен характер и декоративна употреба.  Практикуването на Икебана се възприема и като форма на медитация.