Мушкато

19 коментара4/5

Буйните червени и розови цветове на градинското мушкато привличат погледа отдалеч. Непретенциозно, приспособимо към всякаква почва и упойващо ароматно, градинското мушкато е любимец на всички домакини.

Мушкато

Подобно на трицветната теменуга, домашното мушкато може да се отглежда както на балкона, така и в градината, а защо не и вътре в дома.Където и да го мушнете, там ще се прихване. Точно така възниква и българското му наименование - мушкато. За професионалистите и запалените цветари обаче, това растение е познато като Pelargonium zonale - най-разпространеният вид мушкато сред повече от 400 от рода Pelargonium(и сред 200 разновидности от този вид). С името Pelagonium, идващо от гръцката дума за щъркел („пеларгос“), мушкатото е известно от 1738 г., когато холандският ботанист Йоханес Бурман открива прилика между формата на съцветието и главата на щъркела.

Латинско наименование: Pelargonium zonale

Семейство: Здравецови

Род: Мушкато

Родина: Южна Африка

Предполага се, че мушкатото е пренесено с кораби от Южна Африка в ботаническата градина на град Лайден, Холандия, още преди XVII в. През 1631 г. градинарят и пътешественик Джон Трейдскант – старши купува сортови семена от Париж и започва да ги развъжда в Англия. С течение на времето различните видове мушкато намират все по-широко приложение не само в домашната градина, но в парфюмерийната индустрия, в хранително – вкусовата промишленост, дори в кулинарията (за приготвянето на желета, пудинги, чай или сладкиши). Някои сортове имат аромат на цитруси, на мента и на плодове, но с най-голямо значение са тези с аромат на роза, защото се изпозлват за производството на етерични масла.
Мушкато

Градинското мушкато е многогодишно декоративноцъфтящо растение с мъхести стъбла (докато са млади) достигащи до височина 80 см и специфични бъбрековидни месести листа. Обикновено расте в храстовидна форма, като цветчетата са скупчени на групички по двадеситина на едно стъбло, обагрени в най-различни цветове (от бяло през всички нюанси на розовото до червено). Нищо чудно до започне да „пълзи” надолу по-саксията, а някои видове образуват пищни стъпаловидни каскади.

При правилно отглеждане градинското мушкато ще ви радва с цветове от април до октомври. През този период трябва да се тори редовно (поне веднъж седмично) и да се полива обилно. Мушкатото обича топлината и плодородната почва. Предпочита слънчеви до полусенчести места, но вирее при температура между 10 и 25 гр. Целзий. Ако бъде прибрано на топло преди настъпването на зимата, поне още месец ще ви обгражда с красивите си цветове.
  • Почва – Най-добре за мушкатото е да бъде посадено в смесена почва (градинска пръст, пясък и тор). Трябва добре да се оттича и да не задържа вода. Хубаво е поне веднъж годишно да старите растения да се пресаждат, защото мушкатото обича свежа почва, в която въздухът може да циркулира свободно. Мушкатото трябва да се подхранва два-три пъти месечно, да се очиства от прецъфтелите цветове и да получава много светлина.
  • Поливане – Градинското мушкато обича водата, но не трябва да се преполива. В противен случай не само ще навредите на листата и корените, но и ще намалите цъфтежа. Около веднъж седмично е достатъчно. Поливайте го умерено и редовно, без да позволявате водата да се застоява – затова е важен дренажът в основата на почвата. През зимата разредете поливането, защото мушкатото има свойствата на сукулентно растение (складира вода в листата и корените) и може доста по-дълго да издържи без вода. Най-добрият показател за поливане са листата - ако са с изсъхнали краища получава недостатъчна влажност, ако са увиснали или загинали – преполиване.
Мушкато
  • ВредителиЛистните въшки са сред най-разпространените вредители на растенията, включително и при мушкатото. Освен тях е възможно да се сблъскате с акари, бели мухи, различни видове бактерии (които причиняват повсеместна зараза), загниване. Препаратите срещу вредители не влияят върху цветовете.
  • Размножаване Пролетта е идеалното време за разсад на мушкато. За целта отделете няколко резници и ги оставете за няколко часа да завехнат преди да ги боднете на ново място. Можете и да сложите във вода докато пуснат коренчета и след това да ги посадите. Много специалисти препоръчват мушкато да се сади в късното лято (август – септември), но когато и да го „мушнете“ в пръстта, винаги ше има резултати.
 
15. 04. 2010 / Цвети Тошева

19 коментарaДобави коментар »

Руб Ал Хари

От Руб Ал Хари15.11.2010, 14:31 ч.

Здравейте Имам мушкато от много години и в различни разновидностир бялор червенор розаво и др За да бъде мушкатото ниско всяка година го подрезвайте на около два сантиметра над почвата след около две седмици се...

Виж всички коментари за "Мушкато".

Още от "Цветя"

Адениум – пустинна роза

Адениум – пустинна роза

Адениум е екзотично и нежно цвете, с което обезателно трябва да се сдобиете. Не е капризно и се отглежда без проблем от начинаещи градинари. Вижте как да си отгледате адениум – пустинна роза.

Карамфил – божествено цвете

Карамфил – божествено цвете

Карамфилът, познат още с латинското си наименование Диантус, е не само цвете, което сме свикнали да подаряваме като букет на наши близки, но и красиво растение, което може да си отгледате в саксия. Вижте какво трябва да знаете, за да си отгледате мини карамфил?

Камбанка – цветно бижу за градината

Камбанка – цветно бижу за градината

Камбанка е красиво и нежно цвете – истинско бижу за вашата градина. Не е капризно и се отглежда лесно, а в замяна на вашите грижи ще ви се отблагодари с богат цъфтеж.