Дървото на живота

11 коментара5/5

Дървото на живота е един от особено привлекателните вечнозелени представители на домашната флора. Но освен да краси дома, дървото на живота има друга, по-специфична функция – да закриля семейството от нещастия.

Дървото на живота 
Дървото на живота е познато още под имената Дебела Мара, Красула овата, Дървото на парите, Дървото на късмета и Дървото на приятелството. Истината обаче е, че не всички тези наименования се отнасят до един и същи вид. Заради сходството в латинските имена и външния вид, често пъти не особено големите почитатели на стайната растителност погрешно смятат, че отглеждат в дома си Дървото на живота. Ето обаче кои са особеностите на истинското Дърво на живота.

Латинско наименование: Crassula ovata

Раздел: Декоративноцъфтящи

Семейство: - Дебелецови (Crassulaceae)

Родина:Южна Африка

Дървото на животаДървото на живота е многогодишно растение с дебели клони и с гладки, овални, месести, ярко зелени листенца. Разположени в срещуположни двойки, някои от тях придобиват леко червеникав оттенък под въздействието на ярка слънчева светлина. Затова не е препоръчително да бъде поставяно под директните лъчи, а на лека сянка. Когато е отглеждано правилно, дървото на живота ражда красиви бели и розови цветове и достига височина около 2,80 м.

Като цяло дървото на живота не е капризно растение. По-чувствително е към температурата – не трябва да се отглежда в помещения, където тя спада под 10 градуса Целзий, а най-добре вирее между 13 и 25 градуса Целзий.
 
Изисква ниска влажност на въздуха и не търпи рязка смяна на местоположението(от по-мрачно на директна дневна светлина). Важно е да се знае, че дървото на живота има активен и пасивен цикъл на развитие и подхранването и поливането му трябва да бъдат съобразени с този цикъл.  През зимата трябва да стои в затворено помещение, а след май месец – на открито.

  • Поливане– Дървото на живота задържа вода в месестите си листа, в стъблото и в корените. Ето защо то не се нуждае от често поливане. През пролетта и лятото почвата му трябва да се поддържа леко влажна. Полива се веднъж седмично, а отеклата се в чинийката на саксията вода, трябва да се отстранява веднага.

    Ако през топлите месеци го поливате на по-голям интервал от време, няма да е фатално. Дори е хубаво почвата да остане суха за няколко дни преди следващото поливане. През зимата го поливайте най-много веднъж месечно. От преполиване дървото на живота ще започне да губи листенцата си (които ще имат специфична леко накъдрена форма), а стъблото ще изгние.
  • Почва – Дървото на живота обича почва, в която водата лесно се отича, затова в диви условия обикновено вирее по скалисти хълмове и сухи терени. В домашни условия е най-добре да се отглежда в смесена почва от органичен хумус, перлит, чакъл, пясък и други.Някои дори прибавят речни камъни, кокосова и борова кора към сместа. Хубаво е да се пресажда на всеки две – три години.
  • Вредители – Най-често срещаните Дървото на животавредители по дървото на живота са дървениците, които са особено опасни за младите клончета. Можете да се справите с тях като мажете листата с тампонче, напоено в силен алкохол. Процесът трябва да се повтаря всеки ден, докато всички дървеници изчезнат, както и няколко дни след това. Другата неприятна напаст салистните въшки, които обаче нападат предимно цветовете. Много внимавайте с използването на пестицидни вещества, тъй като дървото на живота е особено чувствително към тях.
  • Цъфтеж – С наближаването на първите студени дни, сведете до минимум поливането. Когато дните станат по-къси, спрете напълно водата и го оставете да преживее по-хладните нощи така. Няколкото сухи седмици, ниската температура и последвалото редовно поливане би трябвало да накарат дървото на живота да роди цветове около най-късия ден на годината (декември). Прекалено топлитъе нощи и повечкото вода ще го запазят здраво, но цветовете ще бъдат по-малко.
  • Размножаване – Дървото на живота се размножава чрез листата си и чрез отрязани клончета. Най-благоприятна за прихващане е песъчлива почва.
 
25. 02. 2010 / Цвети Тошева

11 коментарaДобави коментар »

1988-..

От 1988-..24.09.2013, 23:19 ч.

моето не е мн добре падат му листенцата и има малко бяла паужина в тяхната основа мн е оредяло като цяло мойе да е от есенния сезон.

Виж всички коментари за "Дървото на живота".

Още от "Цветя"

Наградените от фотоконкурса "Моята градина"

Наградените от фотоконкурса "Моята градина"

Благодарим ви за участието във фотоконкурса.

Циклама

Циклама

Цикламата е много красиво цвете. Притежава разнообразни багри на ефектните си цветове и красива местна маса.

Флокс - бижу в градината

Флокс - бижу в градината

На пръв поглед флокс е цвете, което не изглежда толкова впечатляващо или специално. Но кичестите му туфи и ароматните му цветчета го правят истинско бижу в градината. Вижте какво трябва да знаете, за да си отгледате флокс.