Кратък речник на сватбения букет - цветя и форма

1 коментар0/5

На сватбения ден важно място заема сватбеният букет. Цветята, които красят булката и я придружават по време на цялата церемония трябва да са подбрани специално според нейната личност и да изразяват стила.

Кратък речник на сватбения букет - цветя и форма
 © Сн.: iStock.com

Флористите, подобно на лекарите, от време на време забравят, че вие самата не сте специалист. Изстрелват имената на различни цветя и аранжировки, като така ви принуждават да ги молите да повторят на прост език. Да се надяваме, че на този етап можете да разпознаете роза (и дори няколко разновидности като чаено-хибридна роза и полиантова роза?), а останалите цветни термини са събрани в кратък речник.

 

КАЛА - това цвете има почти цилиндрична форма и широк отвор. Калите биват малки и големи и могат да се намерят в редица цветове, включително и слонова кост, зелено, розово, оранжево и лилаво, което варира от люляково до наситено патладжанено. Налична е през цялата година. 

КАЛА

 

ХОРТЕНЗИЯ - това цвете е доста обемисто и от него са нужни едва няколко стебълца. Пищните цветове на храстовидното растение съществуват в множество нюанси на лилаво, синьо, розово и бяло и нямат аромат. Най-разпространени са в периода от юли до ноември.

 

ОРХИДЕЯ - има няколко вида орхидеи, като за сватби най-често се използват цимбидиум, дендробиум, фаленопсис и мокара. Могат да се намерят в почти всички цветове и са толкова впечатляващи, че дори само няколко вършат чудесна работа. Някои разновидности са доста скъпи, а повечето са налични през цялата година.

 

БОЖУР - пищен, с едри цветове и чудесен аромат. Ако ще сте лятна булка, много вероятно е вече да сте се спрели на божури. Щом разцъфнат хубаво, стават по-големи от юмрука ви, а цветът им варира от бяло и светлорозово до наситенолилаво. Съвършено кръглите, зелени пъпки се използват за аранжиране от някои креативни флористи. Срещат се от късна пролет до ранно лято (въпреки че могат да бъдат внесени и през други сезони).

 

АНЕМОНИЯ - тези жизнени цветя приличат на кръстоска между божур и широко разтворено лале - може би с лек примес от гербер. Нямат аромат и се срещат в ярки нюанси на розово, пурпурно, червено, бордо и бяло.

АНЕМОНИЯ

 

ЛАЛЕ - Със сигурност сте запознати с лалето, но вероятно не и с широката гама от видове и цветове, които позволяват безкрайно много аранжировки за сватбата ви. Основните видове са холандско (най-разпространеното), френско (по-дълго, малко по-заострено и скъпо) и папагалско (пъстро, с къдрави венчелистчета).

 

Форма на сватбения букет

 

КАСКАДА: Това е най-традиционната форма за сватбен букет - при нея цветята се спускат върху ръцете на булката повече или по-малко в зависимост от желанието на булката и флориста. Създава драматизъм и придава официалност, като почти винаги се прави с бели цветя.

КАСКАДА

 

КРЪГЪЛ: Това е най-разпространената форма за сватбен букет, при която цветята са аранжирани свободно, а стъблата им са увити заедно. Представлява добра алтернатива за официална сватба, ако не ви допада каскадният вариант.

КРЪГЪЛ

 

ТИП „КИТКА“: Този семпъл букет се състои от свободно аранжирани цветя - все едно сте събрали букет диви цветя в ръката си. Чудесен е за по-неформална сватба и най-вече за сватба на открито.

ТИП „КИТКА“

 

МАЛЪК: Този букет обикновено е по-малък от стандартния кръгъл букет, макар че има сходна форма и цветята са подредени плътно едно до друго - често се прави с едни и същи цветя, въпреки че можете да използвате и различни.

МАЛЪК

 

МИНИ: Това е най-миниатюрният вид букет. Състои се от плътно подредени дребни цветя или няколко цветя с едри цветове, например божури, и има семпъл и приятен вид.

МИНИ

 

ТОПКА: Подобна форма често се използва за малките шаферки - топка, която виси от красива цветна панделка, най-често от китката. Обикновено се прави от рози и хортензии - все цветя, които изглеждат леки и имат обем.

ТОПКА

Още много „цветни“ съвети за сватба в  "БУЛКАТА – РЪКОВОДСТВО ЗА УПОТРЕБА“, която съдържа още много практическите  съвети за Големия ден, поднесени с настроение и закачки, придружени от забавни илюстрации, които отличават наръчника от останалите на пазара.

'БУЛКАТА – РЪКОВОДСТВО ЗА УПОТРЕБА“

 

1 коментарДобави коментар »

Madeleinas

От Madeleinas09.03.2017, 20:59 ч.

Никога не наемайте ФЛОРИСТКИТЕ Милена Николаева, Стелиана Левеке или Мила Стоянова за сватбената ви декорация, ако не искате да ви съсипят нервите и празника!!! Разказвам го от горчивия си опит с тях. Първата - Милена...

Виж всички коментари за "Кратък речник на сватбения букет - цветя и форма".

Още от "Цветя"

Индийска канна

Индийска канна

По балкони, паркове и градини, в малки и големи градове – навсякъде може да срещнете впечатляващите цветове на индийската канна. Вижте нашите съвети как да си отгледате красивото цвете в домашни условия.

Клеоме – цвете паяк

Клеоме – цвете паяк

Ако се радвате на голяма и пъстра градина, то задължително трябва да включите в нея и екзотичното цвете клеоме, познато още като цвете паяк. Вижте как да си отгледате клеоме.

Адиантум – Венерини коси

Адиантум – Венерини коси

Ако сте от любителите на нецъфтящите стайни растения, харесвате папрати и не сте затруднени в отглеждането им, тогава задължително трябва да си вземете най-нежния вид папрат, а именно Адиантум, наричан още Венери коси.