Коледна роза (Helleborus niger)

0 коментара0/5

Коледната роза е едно най-лесните за отглеждане градински растения, които цъфтят през зимата. Красотата на цветовете и непретенциозността и, правят това цвете предпочитано дори и от начинаещите в градинарството.

Коледна роза (Helleborus niger)
 © iStock

Коледната роза, всъщност е нарицателно име на черния кукуряк Helleborus niger – цвете от семейство Лютикови. То е многогодишно ниско растящо растение, с тъмни и гладки листа и 5 снежнобели венчелистчета. Родината му е Северна Гърция, но се среща от Южна Европа до Азия. За разлика от другите кукуряци, при които цветовете са наведени надолу, неговите са изправени. Силно отровно е, но в миналото малки количества от него са използвани като сънотворно.

Специфичното му наименование е свързано с една легенда, която гласи, че:

млада овчарка на име Маделън пасяла овце си през една студена зимна вечер.  Докато наглеждала стадото, група мъдреци и други пастири, минали покрай нея като носели подаръци за новородения Исус. Щом ги видяла, Маделън заплакала, защото нямала подарък, който да даде на Спасителя,  дори едно просто цвете. Един ангел, чул младата овчарка и решил да и помогне. Слязъл на земята и почистил снега, с който била покрита. Под него се разкрило най-красивото бяло цвете - коледната роза.

Коледната роза цъфти от края на есента до началото на пролетта. Характерни за нея са лъскавите, тъмнозелени листа и нежните чисто бели цветове, които от външната страна имат лек розов оттенък, който се увеличава с възрастта.  Дългите и здрави стебла на това цвете го правят чудесно и за откъсване и използването му като украса за маса по време на коледните празници.

Коледна роза (Helleborus niger)

За да удължите живота на откъснатите коледни рози, потопете крайщата на стеблата в гореща вода преди да ги поставите във ваза.

Растението се засажда на частична сянка или при възможност под широколистни дървета, което ще им позволява да получават слънчева светлина през зимата. Коледната роза изисква дълбока, плодородна и влажна почва. Тя трябва да бъде неутрална или леко алкална и обогатена с торфен мъх, листна маса или компост, преди засаждането.

Добави описание

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Цветята през зимата >>>

 

 

Размножава се чрез луковици и семена. Луковиците се засаждат в началото на септември на дълбочина, не по-голяма от 5-6 см. и разстояние, което да позволи свободно разлистване, а семената се засяват рано напролет.

 

 

Макар цветето да е познато като градинско, то може да се отглежда и в саксия. Позиционирането отново трябва да бъде на сенчесто място. Оптималната температура, на която вирее коледната роза, е 15-20 градуса. Почвата трябва да ебогата на хумус и да се поддържа влажна, като се полива само отгоре, тъй като коледната роза е предразположена към коренни заболявания.

Когато купувате  коледна роза, търсете цвете със заоблени венчелистчета и здрави листа, за да сте сигурни, че пресаждането ще бъде успешно.

Коледна роза (Helleborus niger)

През лятото почвата им трябва да се поддържа влажна, а увехналите листа и цветове да се премахват, за да може слънчевата светлина да достига до стъблата и да стимулира цъфтежа. През есента, когато цветето се развива е препоръчително подхранването му с комбинирана тор.

Добави описание

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

5 коледни цветя в саксия >>>

 

 

Единственият недостатък на коледната роза е това, че няма аромат. За да разрешите този проблем, можете да я засадите до цвете като ароматния нокът (Lonicera telmaniana). Красива комбинация се получава и при засаждането и до азалии и камелии.

23.11.2016/ Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Коледна роза (Helleborus niger)".

Още от "Цветя"

Трицветна теменуга

Трицветна теменуга

Още от ерата на Романтизма трицветната теменуга покорява женското сърце със своята деликатност, нежност и неоспорима красота. Днес трицветната теменуга е изящна декорация за откритите тревни площи и за домашния балкон.

Адениум – пустинна роза

Адениум – пустинна роза

Адениум е екзотично и нежно цвете, с което обезателно трябва да се сдобиете. Не е капризно и се отглежда без проблем от начинаещи градинари. Вижте как да си отгледате адениум – пустинна роза.

Араукария – стайна елха

Араукария – стайна елха

Ако не сте зиморничави и не превръщате жилището си в сауна през зимата, араукарията е идеалният съквартирант за вас. Ето как да отглеждате растението, познато още като стайна елха.