Каланхое – за пъстър и цветен дом

1 коментар0/5

Ако си нямате каланхое вкъщи, то сигурно сте го срещали в дома на някой от познатите ви. Причината е, че каланхоето е красиво цвете, което се гледа лесно и не капризнични. Каланхое – за пъстър и цветен дом.

Каланхое – за пъстър и цветен дом

Каланхое, или още бриофилиум, е красиво стайно растение. Идва от тропиците на Африка, от вътрешността на остров Мадагаскар, от териториите на Южна Америка и Азия. Наричат го също „дървото на Гьоте“, тъй като философът е изследвал подробно лечебните и днес утвърдени в алтернативната медицина лечебни свойства на растението.

На височина каланхоето не надвишава 40-50см. Има плътни, тъмнозелени листа и красиви малки цветчета. Цъфти през пролетта в пъстри цветове – оранжево, жълто, червено, розово. Среща се и в бяло. С правилните грижи може да накарате растението да дава цвят целогодишно. Някои градинари го отглеждат и на открито.

Добави описание

Грижи за каланхоето:

Светлина.
Каланхоето е светлолюбиво растение, затова е желателно да му осигурявате около 8 часа светлина дневно. Но тъй като е и растение на късия ден, то може да издържа и на по-сенчести места, само че няма да цъфти толкова обилно.

Температура.
Каланхоето обича да му е топло. Хубаво е температурите да не падат по 17-20 градуса. Предпочита по-влажен климат, но вирее и на умерен.

Поливане.
Цветето иска умерено поливане през периода на цъфтеж, а зимата – по-редуцирано. Имайте предвид, че ако го преполеете, листата му ще окапят.

Почва и торене.
Каланхоето не е капризно растение, затова го устройва обикновена почвена смес. Желателно е да се тори около 3 пъти месечно с минерални торове, тъй като понякога страда от недостиг на микроелементи като цинк или калций. За да расте здраво, можете също да подхранвате почвата с черупки от яйце или като поливате растението с малко прясно мляко. След появата на цветни пъпки е добре да спрете торенето.

Добави описаниеЗасаждане, размножаване, пресаждане.
Ако сте решили да си отгледате каланхое от семе, имайте предвид, че семената са много дребни. Слагат се на повърхността на почвата и леко се напръскват с вода. Каланхоете се размножава с помощта на резници или семена, но навън трябва да е сравнително топло. Растението се пресажда на пролет.

Други.
Кореновата система на каланхоете не е особено развита, затова може да го отглеждате и в по-малки саксии. Устойчиво е на заболявания и вредители. Оглеждайте се за трипси, гъбични инфекции, гъсеници. Проблеми може да има и с недостиг на минерали.

 

23.05.2013/ Христина Спасова

 

1 коментарДобави коментар »

Penmar

От Penmar24.05.2013, 22:47 ч.

Пак съм приятно изкушена!:))))

Виж всички коментари за "Каланхое – за пъстър и цветен дом".

Още от "Цветя"

Градинска или вечноцъфтяща бегония, Begonia semperflorens

Градинска или вечноцъфтяща бегония, Begonia semperflorens

Много видове бегония се отглеждат не толкова заради листата, колкото заради красивите си цветове, а най-популярна е Begonia semperflorens.

Дипладения (Мандевила) у дома и в градината

Дипладения (Мандевила) у дома и в градината

Дипладения (Мандевила) през лятото се отглежда в градината, а през зимата у дома. Дипладенията  е бързорастящо, пълзящо растение, което достига височина до 5 м, а цветовете и разпръскват главозамайващ аромат.

Газания – летен гербер

Газания – летен гербер

Газанията е красиво цвете, което ни радва с пъстрите си цветчета през лятото. Наричано още „летен гербер“, газанията е отличен избор за свежо попълнение в градинската ви колекция. Вижте какво трябва да знаете, за да си отгледате газания.