Каланхое – за пъстър и цветен дом

1 коментар0/5

Ако си нямате каланхое вкъщи, то сигурно сте го срещали в дома на някой от познатите ви. Причината е, че каланхоето е красиво цвете, което се гледа лесно и не капризнични. Каланхое – за пъстър и цветен дом.

Каланхое – за пъстър и цветен дом

Каланхое, или още бриофилиум, е красиво стайно растение. Идва от тропиците на Африка, от вътрешността на остров Мадагаскар, от териториите на Южна Америка и Азия. Наричат го също „дървото на Гьоте“, тъй като философът е изследвал подробно лечебните и днес утвърдени в алтернативната медицина лечебни свойства на растението.

На височина каланхоето не надвишава 40-50см. Има плътни, тъмнозелени листа и красиви малки цветчета. Цъфти през пролетта в пъстри цветове – оранжево, жълто, червено, розово. Среща се и в бяло. С правилните грижи може да накарате растението да дава цвят целогодишно. Някои градинари го отглеждат и на открито.

Добави описание

Грижи за каланхоето:

Светлина.
Каланхоето е светлолюбиво растение, затова е желателно да му осигурявате около 8 часа светлина дневно. Но тъй като е и растение на късия ден, то може да издържа и на по-сенчести места, само че няма да цъфти толкова обилно.

Температура.
Каланхоето обича да му е топло. Хубаво е температурите да не падат по 17-20 градуса. Предпочита по-влажен климат, но вирее и на умерен.

Поливане.
Цветето иска умерено поливане през периода на цъфтеж, а зимата – по-редуцирано. Имайте предвид, че ако го преполеете, листата му ще окапят.

Почва и торене.
Каланхоето не е капризно растение, затова го устройва обикновена почвена смес. Желателно е да се тори около 3 пъти месечно с минерални торове, тъй като понякога страда от недостиг на микроелементи като цинк или калций. За да расте здраво, можете също да подхранвате почвата с черупки от яйце или като поливате растението с малко прясно мляко. След появата на цветни пъпки е добре да спрете торенето.

Добави описаниеЗасаждане, размножаване, пресаждане.
Ако сте решили да си отгледате каланхое от семе, имайте предвид, че семената са много дребни. Слагат се на повърхността на почвата и леко се напръскват с вода. Каланхоете се размножава с помощта на резници или семена, но навън трябва да е сравнително топло. Растението се пресажда на пролет.

Други.
Кореновата система на каланхоете не е особено развита, затова може да го отглеждате и в по-малки саксии. Устойчиво е на заболявания и вредители. Оглеждайте се за трипси, гъбични инфекции, гъсеници. Проблеми може да има и с недостиг на минерали.

 

23.05.2013/ Христина Спасова

 

1 коментарДобави коментар »

Penmar

От Penmar24.05.2013, 22:47 ч.

Пак съм приятно изкушена!:))))

Виж всички коментари за "Каланхое – за пъстър и цветен дом".

Още от "Цветя"

Кактуси (Cactaceae)

Кактуси (Cactaceae)

Кактусите са най-разпространени в САЩ. Те са отглеждани, за да пазят реколтата от нападащите я животни. Появяват се още по времето на ацтеките. Те са започнали стопанската експлоатация на кактусите.

Спатифилум – лилия на мира

Спатифилум – лилия на мира

Спатифилумът е красиво стайно растение, което се среща в много домове. Познато е още с другото си име – лилия на мира. От какви грижи се нуждае спатифилумът и за какво трябва да внимавате с цветето?

Изискан балкон, потънал в цъфнали кани

Изискан балкон, потънал в цъфнали кани

Каните са едри тревисти растения с мощни коренища, огромни ефектни сиво-зелени или виолетово-кафяви листа и ярки цветове на стройни цветоноси.