Каланхое – за пъстър и цветен дом

1 коментар0/5

Ако си нямате каланхое вкъщи, то сигурно сте го срещали в дома на някой от познатите ви. Причината е, че каланхоето е красиво цвете, което се гледа лесно и не капризнични. Каланхое – за пъстър и цветен дом.

Каланхое – за пъстър и цветен дом

Каланхое, или още бриофилиум, е красиво стайно растение. Идва от тропиците на Африка, от вътрешността на остров Мадагаскар, от териториите на Южна Америка и Азия. Наричат го също „дървото на Гьоте“, тъй като философът е изследвал подробно лечебните и днес утвърдени в алтернативната медицина лечебни свойства на растението.

На височина каланхоето не надвишава 40-50см. Има плътни, тъмнозелени листа и красиви малки цветчета. Цъфти през пролетта в пъстри цветове – оранжево, жълто, червено, розово. Среща се и в бяло. С правилните грижи може да накарате растението да дава цвят целогодишно. Някои градинари го отглеждат и на открито.

Добави описание

Грижи за каланхоето:

Светлина.
Каланхоето е светлолюбиво растение, затова е желателно да му осигурявате около 8 часа светлина дневно. Но тъй като е и растение на късия ден, то може да издържа и на по-сенчести места, само че няма да цъфти толкова обилно.

Температура.
Каланхоето обича да му е топло. Хубаво е температурите да не падат по 17-20 градуса. Предпочита по-влажен климат, но вирее и на умерен.

Поливане.
Цветето иска умерено поливане през периода на цъфтеж, а зимата – по-редуцирано. Имайте предвид, че ако го преполеете, листата му ще окапят.

Почва и торене.
Каланхоето не е капризно растение, затова го устройва обикновена почвена смес. Желателно е да се тори около 3 пъти месечно с минерални торове, тъй като понякога страда от недостиг на микроелементи като цинк или калций. За да расте здраво, можете също да подхранвате почвата с черупки от яйце или като поливате растението с малко прясно мляко. След появата на цветни пъпки е добре да спрете торенето.

Добави описаниеЗасаждане, размножаване, пресаждане.
Ако сте решили да си отгледате каланхое от семе, имайте предвид, че семената са много дребни. Слагат се на повърхността на почвата и леко се напръскват с вода. Каланхоете се размножава с помощта на резници или семена, но навън трябва да е сравнително топло. Растението се пресажда на пролет.

Други.
Кореновата система на каланхоете не е особено развита, затова може да го отглеждате и в по-малки саксии. Устойчиво е на заболявания и вредители. Оглеждайте се за трипси, гъбични инфекции, гъсеници. Проблеми може да има и с недостиг на минерали.

 

23.05.2013/ Христина Спасова

 

1 коментарДобави коментар »

Penmar

От Penmar24.05.2013, 22:47 ч.

Пак съм приятно изкушена!:))))

Виж всички коментари за "Каланхое – за пъстър и цветен дом".

Още от "Цветя"

Лептоспермум - чаено дърво

Лептоспермум - чаено дърво

Чаеното дърво е популярно растение в козметиката и ароматерапията. Малко хора знаят, че истинското му име е лептоспермум и цветето може да се отглежда в домашни условия. Вижте какво трябва да знаете за лептоспермум - чаено дърво?

Трилистник за градината и дома

Трилистник за градината и дома

Трилистник е популярно цвете за дома и градината с малко труден и необичаен характер. С повече търпение и грижи трилистникът се превръща в истински градински трофей, но знаете ли какви са неговите изисквания? Как да си отгледате трилистник.

Палма Вашингтония

Палма Вашингтония

Палмата, която необича силното слънце, носи името на първия президент на САЩ - Джордж Вашингтон.