Как да си отгледате елха?

0 коментара0/5

Елхата е в центъра на коледната украса, тъй като е сред символите на празника и внася повече тържественост в дома. Никой не може да отрече магията на живата елха, но ако не искате да участвате в изсичането на гори, тогава си отгледайте сами елха. Вижте как.

Как да си отгледате елха?

Имайте предвид, че елхата не е стайно растение – няма как да я отглеждате трайно в саксия на закрито. Тя предпочита отворени пространства, затова е по-добре да я държите на балкона или в градината. По Коледа може да я внесете за не повече от 10 дни вкъщи, за да й се порадвате, но бъдете подготвени, че част от игличките могат да започнат да капят.

Препоръчително е да си купите елха от разсадник. Освен това търсете малка елха - не купувайте големи елхи в саксия, тъй като е много вероятно кореновата им система да е увредена. Дръвчето има големи и силно развити корени, които се „напасват“, за да влязат в саксията, и това понякога може да доведете до трайни и фатални увреждания.

Ако сте решили да посадите елхата в градината, предвидете повече място. Трябва да знаете, че всяка година дръвчета расте с по 30см.

Важно е да изберете светло място, но не поставяйте дръвчето под преки слънчеви лъчи. Освен това почвата винаги трябва да бъде влажна. Ако отглеждате елха в саксия, предвидете подходящ контейнер с добър дренаж и не позволявайте на почвата да изсъхва.

Добави описание

Пресаждането на елхата става на пролет. Тогава може и да подхраните растението с помощта на естествена тор. Що се отнася до почвата, дръвчето предпочита камениста.

Помнете, че през зимата елхата е в покой, който не трябва да нарушавате. Това означава да не я държите на топло и в никакъв случай да не я наторявате. Когато забележите, че се появяват свежи, зелени иглички, това е знак, че елхата е се е събудила.

05.12.2014/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да си отгледате елха?".

Още от "Цветя"

Пъстри пролетни попълнения в домашна градина

Пъстри пролетни попълнения в домашна градина

Настъпи най-цветния и романтичен сезон от годината. Красотата на разцъфналите пролетни цветя създават истински празник за сетивата. Въпреки разнообразието им, има някои пролетни растения, които остават незабелязани от повечето от нас. Разберете, кои са те и внесете в дома си техния прекрасен аромат, придавайки на интериора щипка елегантност и пролетно настроение.

Цветната градина през лятото

Цветната градина през лятото

Прохладна, пъстра и ароматна, цветната градина у дома е като малък оазис сред нагорещените градски постройки през лятото. Тя може да се превърне в идеално бягство от кошмарните горещини, стига да полагаме нужните грижи за нея.

Адениум – пустинна роза

Адениум – пустинна роза

Адениум е екзотично и нежно цвете, с което обезателно трябва да се сдобиете. Не е капризно и се отглежда без проблем от начинаещи градинари. Вижте как да си отгледате адениум – пустинна роза.