Как да си отгледате елха?

0 коментара0/5

Елхата е в центъра на коледната украса, тъй като е сред символите на празника и внася повече тържественост в дома. Никой не може да отрече магията на живата елха, но ако не искате да участвате в изсичането на гори, тогава си отгледайте сами елха. Вижте как.

Как да си отгледате елха?

Имайте предвид, че елхата не е стайно растение – няма как да я отглеждате трайно в саксия на закрито. Тя предпочита отворени пространства, затова е по-добре да я държите на балкона или в градината. По Коледа може да я внесете за не повече от 10 дни вкъщи, за да й се порадвате, но бъдете подготвени, че част от игличките могат да започнат да капят.

Препоръчително е да си купите елха от разсадник. Освен това търсете малка елха - не купувайте големи елхи в саксия, тъй като е много вероятно кореновата им система да е увредена. Дръвчето има големи и силно развити корени, които се „напасват“, за да влязат в саксията, и това понякога може да доведете до трайни и фатални увреждания.

Ако сте решили да посадите елхата в градината, предвидете повече място. Трябва да знаете, че всяка година дръвчета расте с по 30см.

Важно е да изберете светло място, но не поставяйте дръвчето под преки слънчеви лъчи. Освен това почвата винаги трябва да бъде влажна. Ако отглеждате елха в саксия, предвидете подходящ контейнер с добър дренаж и не позволявайте на почвата да изсъхва.

Добави описание

Пресаждането на елхата става на пролет. Тогава може и да подхраните растението с помощта на естествена тор. Що се отнася до почвата, дръвчето предпочита камениста.

Помнете, че през зимата елхата е в покой, който не трябва да нарушавате. Това означава да не я държите на топло и в никакъв случай да не я наторявате. Когато забележите, че се появяват свежи, зелени иглички, това е знак, че елхата е се е събудила.

05.12.2014/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да си отгледате елха?".

Още от "Цветя"

Калцеолария (дамска пантофка)

Калцеолария (дамска пантофка)

Към този род принадлежат над 300 многогодишни и едногодишни вида, разделени в две групи - тревисти и храстовидни.

Бугенвилия

Бугенвилия

Бугенвилията не е капризно цвете, като в същото време дарява балкона или градината ви с водопад от ярки цветове. Ето какви грижи трябва да полагате за бугенвилията.

Винка – мадагаскарска зеленика

Винка – мадагаскарска зеленика

Винката е симпатично цвете със спорен произход. Наричат го още Мадагаскарска зеленика, въпреки че не всички са убедени, че става въпрос за едно и също растение. Запознайте се с винка – мадагаскарска зеленика.