Юнкус - спираловидна дзука

0 коментара0/5

Юнкус е ефектно изглеждащо, със спираловидните си листа, растение, подходящо както за саксия, така и за градината ви. Вижте как да го отглеждате.

Юнкус - спираловидна дзука

Юнкус е многогодишно вечнозелено тревисто растение, чиито цилиндрични стъбла се извиват в спирали, приличащи на тирбушон. Цветът им е тъмно зелен, понякога сивкаво-зелен. Разположени са гъсто едни до други и образуват голяма туфа, приличаща на къдрава коса. 

Но не всички видове са толкова накъдрени и вместо спирали стъблата образуват по-скоро вълнообразни линии.

А има и видове, които не са спираловидни, а точно обратното - приличат на дълги шишове.

Добави описание

Juncus effusus

Юнкус е растение, които със сигурност ще ви впечатли с вида на спираловидните си стъбла, но цветовете му са миниатюрни, малобройни и приличат на шушулки, без особено естетичен вид.

Растението Юнкус достига 30-50 см височина и в дивата природа често се среща покрай реки, езера, блата и въобще водоеми. Обича влагата и дори може да вирее, потопено във вода. В същото време, когато вече е добре вкоренено, може да понася и засушавания.

Добави описание

Размножава се лесно чрез семена, но расте много бавно. Но компактният размер пък прави дзуката идеална за саксийно растение.

Ако отглеждате Юнкус у дома, сложете растението на слънчево място и се грижете в паничката му винаги да има вода. Може да го пръскате от време на време. 

13.03.2017/Ели Йорданова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Юнкус - спираловидна дзука".

Още от "Цветя"

Солейролия

Солейролия

Солейролията е декоративно зелено растение, което се отглежда лесно, тъй като има издръжлив характер и рядко проявява капризи. Как да си отгледате солейролия у дома?

Дендробиум – кичеста орхидея

Дендробиум – кичеста орхидея

Дендробиумът е още един ефектен и красив екземпляр от семейството на орхидеите. Малко е капризен, но пък уникалните му цветове си заслужават грижите. Вижте как да си отгледате дендробиум – кичеста орхидея.

Грижи за цветята и градината през есента

Грижи за цветята и градината през есента

Есента също изисква грижи за цветята и градината. Сега е времето, когато трябва да подготвите градината за зимния й „сън“ и да обърнете внимание на онези растения, които са избрали сезона за цветния си дебют.