Юнкус - спираловидна дзука

0 коментара0/5

Юнкус е ефектно изглеждащо, със спираловидните си листа, растение, подходящо както за саксия, така и за градината ви. Вижте как да го отглеждате.

Юнкус - спираловидна дзука

Юнкус е многогодишно вечнозелено тревисто растение, чиито цилиндрични стъбла се извиват в спирали, приличащи на тирбушон. Цветът им е тъмно зелен, понякога сивкаво-зелен. Разположени са гъсто едни до други и образуват голяма туфа, приличаща на къдрава коса. 

Но не всички видове са толкова накъдрени и вместо спирали стъблата образуват по-скоро вълнообразни линии.

А има и видове, които не са спираловидни, а точно обратното - приличат на дълги шишове.

Добави описание

Juncus effusus

Юнкус е растение, които със сигурност ще ви впечатли с вида на спираловидните си стъбла, но цветовете му са миниатюрни, малобройни и приличат на шушулки, без особено естетичен вид.

Растението Юнкус достига 30-50 см височина и в дивата природа често се среща покрай реки, езера, блата и въобще водоеми. Обича влагата и дори може да вирее, потопено във вода. В същото време, когато вече е добре вкоренено, може да понася и засушавания.

Добави описание

Размножава се лесно чрез семена, но расте много бавно. Но компактният размер пък прави дзуката идеална за саксийно растение.

Ако отглеждате Юнкус у дома, сложете растението на слънчево място и се грижете в паничката му винаги да има вода. Може да го пръскате от време на време. 

13.03.2017/Ели Йорданова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Юнкус - спираловидна дзука".

Още от "Цветя"

Калуна – цветно храстче за градината

Калуна – цветно храстче за градината

Калуна е името на симпатично, цветно храстче, което краси градината ви през цялата година. Отглежда се лесно и рядко проявява капризи. Вижте как да си отгледате калуна – цветно храстче за градината и балкона.

Фикус Лирата

Фикус Лирата

Фикусите са сред най-известните листнодекоративни растения, които се срещат по домовете. След фикус еластика и фикус бенджамин, трети по популярност е фикус лирата. Вижте какво трябва да знаете, за да си отгледате фикус лирата?

Калдъръмче

Калдъръмче

Калдъръмчето  е едно от малкото растения, подходящо за сухото и горещо лято.