Флокс - бижу в градината

0 коментара0/5

На пръв поглед флокс е цвете, което не изглежда толкова впечатляващо или специално. Но кичестите му туфи и ароматните му цветчета го правят истинско бижу в градината. Вижте какво трябва да знаете, за да си отгледате флокс.

Флокс - бижу в градината
Флокс - бижу в градината © iStockPhotos.com

Флокс отблизо

Флоксът е ароматно и красиво растение, което се среща в градините като украса на бордюри и алпинеуми. Расте на кичести туфи до късна есен в бяло, синьо, розово и червено. В градинските центрове може да намерите едногодишни и многогодишни видове. Освен това растението е студоустойчиво, така че няма да имате проблеми при падането на температурите.

Добави описание

Как да си отгледате флокс?

Поливане

Флоксът се нуждае от редовно поливане, така че почвата да се поддържа влажна. Пресъхването може да е пагубно за растението. Важно е обаче да не мокрите листата, защото ще загният.

Светлина

Подходящо място в градината за флока е шарената сянка. Но имайте предвид, че флоксът обича светлината, така че южните и западните изложения също са подходящ избор - бягайте от севера.

Почва

Флоксът изисква богата на минерали, глинеста почва. Хубаво е също да е добре дренирана и рохкава, за да предпазите корените от загниване. Важно е на 3-4 години да разделяте туфите.

Добави описание

Размножаване

Размножаването при флокса става по няколко начина. Вариант 1 - чрез семена, които посявате през май. Вариант 2 - чрез вкореняване на резници през лятото. 

Други

Не дръжте флокса на течение. Винаги отстранявайте прецъфтелите цветове, а през есента отрежете стъблата на 10-12см височина, за да ги подготвите за следващата година.

16.09.2015/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Флокс - бижу в градината".

Още от "Цветя"

Грамофонче – утринна слава

Грамофонче – утринна слава

Сигурно сте попадали на цветето грамофонче - характерните цветове и увивния характер правят растението предпочитано както за открити градини, така и за балкони. Как да си отгледате грамофонче, познато още като утринна слава?

Трилистник за градината и дома

Трилистник за градината и дома

Трилистник е популярно цвете за дома и градината с малко труден и необичаен характер. С повече търпение и грижи трилистникът се превръща в истински градински трофей, но знаете ли какви са неговите изисквания? Как да си отгледате трилистник.

Коледната звезда - акцент в празника

Коледна звезда

Понасетия или коледна звезда – цветето, което цъфти около Коледа е традиционен коледен символ в Америка, Западна Европа, а вече и у нас.