Флокс - бижу в градината

0 коментара0/5

На пръв поглед флокс е цвете, което не изглежда толкова впечатляващо или специално. Но кичестите му туфи и ароматните му цветчета го правят истинско бижу в градината. Вижте какво трябва да знаете, за да си отгледате флокс.

Флокс - бижу в градината
Флокс - бижу в градината © iStockPhotos.com

Флокс отблизо

Флоксът е ароматно и красиво растение, което се среща в градините като украса на бордюри и алпинеуми. Расте на кичести туфи до късна есен в бяло, синьо, розово и червено. В градинските центрове може да намерите едногодишни и многогодишни видове. Освен това растението е студоустойчиво, така че няма да имате проблеми при падането на температурите.

Добави описание

Как да си отгледате флокс?

Поливане

Флоксът се нуждае от редовно поливане, така че почвата да се поддържа влажна. Пресъхването може да е пагубно за растението. Важно е обаче да не мокрите листата, защото ще загният.

Светлина

Подходящо място в градината за флока е шарената сянка. Но имайте предвид, че флоксът обича светлината, така че южните и западните изложения също са подходящ избор - бягайте от севера.

Почва

Флоксът изисква богата на минерали, глинеста почва. Хубаво е също да е добре дренирана и рохкава, за да предпазите корените от загниване. Важно е на 3-4 години да разделяте туфите.

Добави описание

Размножаване

Размножаването при флокса става по няколко начина. Вариант 1 - чрез семена, които посявате през май. Вариант 2 - чрез вкореняване на резници през лятото. 

Други

Не дръжте флокса на течение. Винаги отстранявайте прецъфтелите цветове, а през есента отрежете стъблата на 10-12см височина, за да ги подготвите за следващата година.

16.09.2015/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Флокс - бижу в градината".

Още от "Цветя"

Ранункулус – азиатско лютиче

Ранункулус – азиатско лютиче

Ранункулус не е вещерско заклинание, нито пък име на някое затънтено място. Ранункулус е едно от най-красивите цветя в градината. Вижте как да си отгледате азиатско лючите.

Съвети за пролетни цветя през зимата

Съвети за пролетни цветя през зимата

Какво по-хубаво от пролетни цветя, които да разведряват иначе мрачната и студена зимна обстановка! Предлагаме ви някои полезни съвети, с които да отгледате здрави пролетни цветя през зимата.

Онцидиум – танцуваща дама

Онцидиум – танцуваща дама

Онцидиум е цвете, което със сигурност ще привлече вниманието ви. Причината са ефектните цветове, които притежава и благодарение на които е наричано още танцуваща дама. Как да си отгледате онцидиум?