Еониум

0 коментара0/5

Еониум е ефектно растение, затова много градинари го приютяват в дома си.

Еониум

Запознайте се с еониум

Еониум буквален превод от гръцки означава „вечно млад“. Цветето идва от топлите земи на Мароко, Южна Африка, Мексико и впечатлява с оригиналния си вид. Еониумът е храст, който достига височина до 1 метър. С годините стъблото се разклонява, а краищата му са отрупани с розетки от красиви листа.

В зависимост от вида те имат различна окраска – от светло до наситено зелено, през пурпурни и червени отенъци до впечатляващи тъмни цветове. Еониумът цъфти през пролетта, като най-разпространеният от видовете се радва на ефектни жълти съцветия. Може да се отглежда като балконско растение през лятото и като стайно през зимата.

Как да си отгледате еониум?
Еониумът не е капризно растение, изискванията му за отглеждане са приемливи и приложими за нашите земи. Развива се по-бавно, затова бъдете търпеливи. Най-голям растеж се забелязва в активния период от март до юни. Вижте как да си отгледате еониум.

Поливане
Тъй като листата на еониума имат способността да задържа вода, растението не се нуждае от обилно поливане. През лятото поливайте до 2 пъти седмично, като преди това проверявате дали почвата е суха. През зимата еониумът „почива“, затова поливането се ограничава до 2-3 пъти месечно.

Светлина
Еониумът е светлолюбиво растение, което обаче трябва да пазите от преки слънчеви лъчи.Расте добре на светли и топли места, понася сух въздух. Някои видове понасят и частична сянка, докато други предпочитат да са изцяло на светло, за да обагрят розетките си с ефектни цветове и шарки. Еониумът не издържа на студено, затова зимата трябва да е задължително на закрито, а температурата не трябва да пада под 10 градуса.

Добави описание

Почва
Може да посадите растението в почвена смес от глина, торф и пясък. Други използват комбинацията от градинска пръст и пясък, а трети залагат на специална пръст за кактуси. В активния период може да наторявате еониума с течен тор.

Размножаване
Размножаването при еониума може да стане по два начина – чрез семена или с помощта на вкореняване на розетки.

Други
Еониумът е любимец на някои насекоми – най-вече на листната въшка и брашнения молец. Може да бъде нападнат, ако растението задържа вода или сте прекалили с поливането. Опитайте се да го излекувате без препарати, защото еониумът не понася по-силни химикали.

 

08.11.2013/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Еониум".

Още от "Цветя"

Милтония – теменужена орхидея

Милтония – теменужена орхидея

Милтония е поредният представител на орхидеите, които омагьосва с красота и цветове. Какво трябва да знаете, за да си отгледате милтония, позната още като теменужена орхидея.

Дървото на живота

Дървото на живота

Дървото на живота е един от особено привлекателните вечнозелени представители на домашната флора. Но освен да краси дома, дървото на живота има друга, по-специфична функция – да закриля семейството от нещастия.

Еписция, Episcia

Еписция, Episcia

Еписцията е едно от най-ефектните висящи растения за вътрешна украса.