Едно кафе …в саксия

От 0 коментара0/5

Кафето в саксия изисква търпение, но пък домакини, навътре в градинарството, определят отглеждането му като лесно – „все едно гледаш фикус”.

Едно кафе …в саксия
Едно кафе …в саксия © Сн.: iStock.com

Представяли ли сте си някога как живеете на някой тропически остров и всеки ден може да си правите фреш от истински цитруси, които късате само с едно протягане на ръката. А представяте ли си, любимата на милиони по света напитка, да расте в саксия на бюрото ви? Е, няма да може да направите сутрешното си кафе от него, но уханието от декоративното кафе действа почти толкова ободряващо, колкото и току-що излязло от машината еспресо.

Едно кафе …в саксия

Кафето в саксия изисква търпение, но пък домакини, навътре в градинарството, определят отглеждането му като лесно – „все едно гледаш фикус”.

Кафе в саксия? Защо пък не...>>>

Основният процес при кафето е присаждането и избора на правилна саксия и пръст. Важно е на растението да му е достатъчно просторно. Най-подходяща за кафето е богатата хумусна почва. Тори се веднъж седмично в периода на растежа със силно разредена течна тор.

Добре е, ако кафето е разположено на шарена сянка през лятото, а през останалото време до южните прозорци. През зимата и есента температурата да е от 18 до 22 градуса. Храстчето обикновено оформя короната си само, съкращават се само силните странично разположени леторасти, за да образува повече пъпки. Ако забележите, че листата покафеняват, значи влажността е ниска.

Почвата трябва да е винаги влажна, но не и заблатена, иначе растението ще загине.

Едно кафе …в саксия

Най-важното условие за притежателя на кафето е търпението – то расте красиво, но бавно, цветът се показва едва на третата година. При стайно отглеждане цветовете се появяват и през зимата. Узряват за 6-8 месеца. Отначало плодчетата са със зелен цвят. Към края на февруари стават белезникави, а след това се зачервяват. Това е признак, че са узрели.

В саксия може да отглеждате няколко сорта кафе.

  • Арабиката е от най-известните към днес древни сортове и най-важния вид кафе в света. По себестойност обаче превъзхожда други сортове кафета поради чувствителността и капризността на дръвчетата си.
  • Робустата е непретенциозно растение, което добре понася високата температура и влажност на въздуха в тропиците.
  • Либериката пък е третият по популярност сорт кафе, то произлиза от Западна Африка, но днес се отглежда в почти всички страни от африканския континент, в Шри Ланка, Филипините, Индонезия и др.

Едно кафе …в саксия

За родина на кафето се смята Етиопия, където и до днес се среща и като диворастящо растение. Но своята популярност кафето дължи не на родината си, а на Йемен - от там започва триумфалното му шествие и завладяване на света. Именно от там арабските търговци първи започват разпространението му.

Историята с откриването на напитката кафе се губи далеч назад във вековете. Една от легендите е за етиопския пастир Калид (или Калди), живял през 9 век. На него му направило впечатление, че козите му, след като са пасли листа и плодове от един храст, ставали доста игриви, дори и нощем. Като любопитен и любознателен човек, той самият опитал от плодовете на този храст и сам почувствал необикновен прилив на сили и добро настроение.

Чаши за кафе, които всеки иска да има

 

Съгласно друга легенда, първите усетили ободряващия ефект на кафето и възползвали се от това си откритие, били монасите от християнските манастири в Етиопия. Те приготвяли отвара от кафейните плодове, с която снемали умората и изтощението по време на продължителните религиозни церемонии. Те пък я наричали „Кава“ в чест на персийския владетел Кай Кавус, който съгласно преданието, възторжено се възнесъл на крилатата си колесница в небето - така въодушевено се чувствали и те, пиейки тази напитка.

Първоначално кафето е било известно в Европа като „Арабското вино”, а холандците били първите, които го пренасят на Стария континент, култивират го и започват да го продават. Из аптеките в миналото то се продавало като лекарство. 

Да започнем деня с чаша ароматно кафе!»»»

Арт кафе – как да рисувате върху кафето?»»»

Ексфолиант с кафе = тяло без целулит»»»

Не пийте кафе преди спорт!»»»

5 маски с утайка от кафе за стегната и нежна кожа»»»

Гледане на кафе »»»

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Едно кафе …в саксия".

Още от "Цветя"

Трицветна теменуга

Трицветна теменуга

Още от ерата на Романтизма трицветната теменуга покорява женското сърце със своята деликатност, нежност и неоспорима красота. Днес трицветната теменуга е изящна декорация за откритите тревни площи и за домашния балкон.

Ранункулус – азиатско лютиче

Ранункулус – азиатско лютиче

Ранункулус не е вещерско заклинание, нито пък име на някое затънтено място. Ранункулус е едно от най-красивите цветя в градината. Вижте как да си отгледате азиатско лючите.

Карамфил – божествено цвете

Карамфил – божествено цвете

Карамфилът, познат още с латинското си наименование Диантус, е не само цвете, което сме свикнали да подаряваме като букет на наши близки, но и красиво растение, което може да си отгледате в саксия. Вижте какво трябва да знаете, за да си отгледате мини карамфил?