Едно кафе …в саксия

От 0 коментара0/5

Кафето в саксия изисква търпение, но пък домакини, навътре в градинарството, определят отглеждането му като лесно – „все едно гледаш фикус”.

Едно кафе …в саксия
Едно кафе …в саксия © Сн.: iStock.com

Представяли ли сте си някога как живеете на някой тропически остров и всеки ден може да си правите фреш от истински цитруси, които късате само с едно протягане на ръката. А представяте ли си, любимата на милиони по света напитка, да расте в саксия на бюрото ви? Е, няма да може да направите сутрешното си кафе от него, но уханието от декоративното кафе действа почти толкова ободряващо, колкото и току-що излязло от машината еспресо.

Едно кафе …в саксия

Кафето в саксия изисква търпение, но пък домакини, навътре в градинарството, определят отглеждането му като лесно – „все едно гледаш фикус”.

Кафе в саксия? Защо пък не...>>>

Основният процес при кафето е присаждането и избора на правилна саксия и пръст. Важно е на растението да му е достатъчно просторно. Най-подходяща за кафето е богатата хумусна почва. Тори се веднъж седмично в периода на растежа със силно разредена течна тор.

Добре е, ако кафето е разположено на шарена сянка през лятото, а през останалото време до южните прозорци. През зимата и есента температурата да е от 18 до 22 градуса. Храстчето обикновено оформя короната си само, съкращават се само силните странично разположени леторасти, за да образува повече пъпки. Ако забележите, че листата покафеняват, значи влажността е ниска.

Почвата трябва да е винаги влажна, но не и заблатена, иначе растението ще загине.

Едно кафе …в саксия

Най-важното условие за притежателя на кафето е търпението – то расте красиво, но бавно, цветът се показва едва на третата година. При стайно отглеждане цветовете се появяват и през зимата. Узряват за 6-8 месеца. Отначало плодчетата са със зелен цвят. Към края на февруари стават белезникави, а след това се зачервяват. Това е признак, че са узрели.

В саксия може да отглеждате няколко сорта кафе.

  • Арабиката е от най-известните към днес древни сортове и най-важния вид кафе в света. По себестойност обаче превъзхожда други сортове кафета поради чувствителността и капризността на дръвчетата си.
  • Робустата е непретенциозно растение, което добре понася високата температура и влажност на въздуха в тропиците.
  • Либериката пък е третият по популярност сорт кафе, то произлиза от Западна Африка, но днес се отглежда в почти всички страни от африканския континент, в Шри Ланка, Филипините, Индонезия и др.

Едно кафе …в саксия

За родина на кафето се смята Етиопия, където и до днес се среща и като диворастящо растение. Но своята популярност кафето дължи не на родината си, а на Йемен - от там започва триумфалното му шествие и завладяване на света. Именно от там арабските търговци първи започват разпространението му.

Историята с откриването на напитката кафе се губи далеч назад във вековете. Една от легендите е за етиопския пастир Калид (или Калди), живял през 9 век. На него му направило впечатление, че козите му, след като са пасли листа и плодове от един храст, ставали доста игриви, дори и нощем. Като любопитен и любознателен човек, той самият опитал от плодовете на този храст и сам почувствал необикновен прилив на сили и добро настроение.

Чаши за кафе, които всеки иска да има

 

Съгласно друга легенда, първите усетили ободряващия ефект на кафето и възползвали се от това си откритие, били монасите от християнските манастири в Етиопия. Те приготвяли отвара от кафейните плодове, с която снемали умората и изтощението по време на продължителните религиозни церемонии. Те пък я наричали „Кава“ в чест на персийския владетел Кай Кавус, който съгласно преданието, възторжено се възнесъл на крилатата си колесница в небето - така въодушевено се чувствали и те, пиейки тази напитка.

Първоначално кафето е било известно в Европа като „Арабското вино”, а холандците били първите, които го пренасят на Стария континент, култивират го и започват да го продават. Из аптеките в миналото то се продавало като лекарство. 

Да започнем деня с чаша ароматно кафе!»»»

Арт кафе – как да рисувате върху кафето?»»»

Ексфолиант с кафе = тяло без целулит»»»

Не пийте кафе преди спорт!»»»

5 маски с утайка от кафе за стегната и нежна кожа»»»

Гледане на кафе »»»

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Едно кафе …в саксия".

Още от "Цветя"

Лилиум – ароматен крем

Лилиум – ароматен крем

Лилиумът е любимо цвете на много хора заради красивите си и ароматни цветове. Макар да присъства по-често в букети и цветни аранжировки, лилиум може да си отгледате и в градината. Лилиум – ароматен крем.

Карамфил – божествено цвете

Карамфил – божествено цвете

Карамфилът, познат още с латинското си наименование Диантус, е не само цвете, което сме свикнали да подаряваме като букет на наши близки, но и красиво растение, което може да си отгледате в саксия. Вижте какво трябва да знаете, за да си отгледате мини карамфил?

Живи камъчета

Живи камъчета

Живите камъчета, или още литопс, са още едно неповторимо „бижу“, създадено от природата. С нестандартната си форма и красивата си украска живите камъчета „хващат окото“ на градинарите и се превръщат в желан трофей за всяка градина.