Цикас - сагова палма

0 коментара0/5

Цикас е екзотично растение, което ще създате тропическа атмосфера вкъщи. Как да си отгледате цикас, сагова палма - вижте нашите полезни съвети.

Цикас - сагова палма

Цикас отблизо

Цикас е превод от гръцки означава палма, но интересното в случая е, че растението всъщност не е от семейството на палмите, а само прилича на тях по външен вид. Саговата палма е двуполово растение, за разлика от останалите палми, затова не спада към техния вид. По произход растението е от Южна Азия. Има масленозелени перести листа - по-младите от тях са крехки на допир, докато в долната част са твърди и жилави.

Внимание! Цикас е отровно растение, затова трябва да се пази от деца и домашни любимци.

Как да си отгледате цикас

Поливане

От началото на пролетта до средата на есента трябва да поливате саговата палма редовно, като изчаквате почвата първо леко да засъхне. Зимата обаче дръжте палмата почти на сухо. Не оставяйте вода в паничката на растението.

Добави описание

Светлина

Дръжте саговата палма на ярка или филтрирана светлина. Колкото по-слънчево е мястото, толкова по-големи стават листата. лятото обаче внимавайте слънчевите лъчи да не изгорят листата - ако цветето е на открито, дръжте го под навес. Идеалното място за саговата палма е прозорец с югозападно изложение. Зимата температурата в стаята не трябва да пада под 0 градуса.

Почва

Подходящата почва за цикас е смес от торф, пясък, листовка, може да добавите и малко дървени въглища. През активния период (от пролет до есен) е хубаво да торите растението със слаб разтвор на азотен тор веднъж месечно. Пресаждането става рано напролет и се извършва на 3-5 години в зависимост от възрастта на цветето. Внимавайте при преместването в друга саксия, защото корените са много крехки.

Размножаване

Размножаването при цикас става по два начина - чрез семена напролет или чрез издънки през цялата година.

Други

Пазете растението от течение и се оглеждайте за щитоносни въшки.

17.06.2015/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Цикас - сагова палма".

Още от "Цветя"

8 малко известни факта за Коледната звезда

8 малко известни факта за Коледната звезда

Коледната звезда е най-популярното празнично цвете. Колко от нас, обаче наистина познават това зашеметяващо растение? Ето защо решихме да развенчаем някои от най-популярните митове и да ви запознаем с малко известни факти свързани с коледната звезда:

Камбанка – цветно бижу за градината

Камбанка – цветно бижу за градината

Камбанка е красиво и нежно цвете – истинско бижу за вашата градина. Не е капризно и се отглежда лесно, а в замяна на вашите грижи ще ви се отблагодари с богат цъфтеж.

Вайгела - водопад от цветове

Вайгела - водопад от цветове

Вайгела е многогодишен цъфтящ храст, окичен с множество дребни цветчета. Отдалече вайгелата прилича на цъфтящ водопад, фойеверки, пуканки или пък захарен памук. Цветовете на вайгелата са предимно бели, розови или лилави.