Араукария – стайна елха

0 коментара0/5

Ако не сте зиморничави и не превръщате жилището си в сауна през зимата, араукарията е идеалният съквартирант за вас. Ето как да отглеждате растението, познато още като стайна елха.

Араукария – стайна елха

Араукарията е вид вечнозелено иглолистно дърво, чиято родина са Норфолските острови в близос до Австралия и Нова Зеландия. Размерите му варират в зависимост от вида араукария. Видовете, които се отглеждат в домашни условия, са с височина между 60 см до 2 м. Но има и диворастящи видове, които достигат до 20 м.

За отглеждане в домашни условия е подходяща декоративната араукария, която обаче е много капризна. Така че, ако не сте опитни цветари, по-добре си изберете друго иглолистно растение за дома си. Ако пък сте смели и цветята са ваша страст, араукарията може да заеме централно място в дома ви с изящния си външен вид. Освен това араукарията е и чудесен вариант за алтернативна елха за Коледа, без да се налага да купувате друга.

Как да си отгледате елха? >>>

Добави описание

Как да запазите свежа истинската елха? >>>

Как да отглеждате араукария?

Място

Растението обича да е на светло място, без пряка слънчева светлина. Високата влажност на въздуха е особено важна, ако искате стайната ви елха да е винаги свежа и зелена.

Поливане

Добави описаниеПоливайте араукарията умерено с мека вода със стайна температура. Внимавайте да не се задържа вода в паничката и да не преполеете растението, тъй като това ще доведе до пожълтяване и опадване на игличките на дръвчето.

Торене

Араукарията се повлиява особено добре от кисела тор, предназначена за рододендрони и азалии. Торенето се извършва между март и август през две седмици.

Температура

Като всяко иглолистно дърво, араукарията също предпочита по-хладно помещение (не повече от 20 градуса), а лятото обича да е навън на светло до полусенчесто място, без пряк досег на слънчевите лъчи до растението.

Пресаждане

Араукарията е обемно растение, заема много място, кореновата й система расте бързо и растението изисква да бъде пресаждане, ако не всяка година, то през 2-3 години. Пожълтяването на листата е един от признаците, че е време за пресаждане.

12.12.2016/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Араукария – стайна елха".

Още от "Цветя"

Цинерария - тютюнче

Цинерария - тютюнче

Цветето Цинерария, известно още с прякора тютюнче, е любимо на много градинари. Вижте защо да си вземете цинерария и какви грижи трябва да полагате за растението.

Арека (Кокосова палма) | Areca

Арека (Кокосова палма) | Areca

Ареките са палми с няколко тънки ствола и пръстеновидни ръбове по тях. Рядко са екземплярите само с един ствол. Листата са перести, яркозелени, а листенцата по тях са гъсто разположени, стоят като гребенче, към върха са разсечени.

Цикас - сагова палма

Цикас - сагова палма

Цикас е екзотично растение, което ще създате тропическа атмосфера вкъщи. Как да си отгледате цикас, сагова палма - вижте нашите полезни съвети.