Араукария – стайна елха

0 коментара0/5

Ако не сте зиморничави и не превръщате жилището си в сауна през зимата, араукарията е идеалният съквартирант за вас. Ето как да отглеждате растението, познато още като стайна елха.

Араукария – стайна елха

Араукарията е вид вечнозелено иглолистно дърво, чиято родина са Норфолските острови в близос до Австралия и Нова Зеландия. Размерите му варират в зависимост от вида араукария. Видовете, които се отглеждат в домашни условия, са с височина между 60 см до 2 м. Но има и диворастящи видове, които достигат до 20 м.

За отглеждане в домашни условия е подходяща декоративната араукария, която обаче е много капризна. Така че, ако не сте опитни цветари, по-добре си изберете друго иглолистно растение за дома си. Ако пък сте смели и цветята са ваша страст, араукарията може да заеме централно място в дома ви с изящния си външен вид. Освен това араукарията е и чудесен вариант за алтернативна елха за Коледа, без да се налага да купувате друга.

Как да си отгледате елха? >>>

Добави описание

Как да запазите свежа истинската елха? >>>

Как да отглеждате араукария?

Място

Растението обича да е на светло място, без пряка слънчева светлина. Високата влажност на въздуха е особено важна, ако искате стайната ви елха да е винаги свежа и зелена.

Поливане

Добави описаниеПоливайте араукарията умерено с мека вода със стайна температура. Внимавайте да не се задържа вода в паничката и да не преполеете растението, тъй като това ще доведе до пожълтяване и опадване на игличките на дръвчето.

Торене

Араукарията се повлиява особено добре от кисела тор, предназначена за рододендрони и азалии. Торенето се извършва между март и август през две седмици.

Температура

Като всяко иглолистно дърво, араукарията също предпочита по-хладно помещение (не повече от 20 градуса), а лятото обича да е навън на светло до полусенчесто място, без пряк досег на слънчевите лъчи до растението.

Пресаждане

Араукарията е обемно растение, заема много място, кореновата й система расте бързо и растението изисква да бъде пресаждане, ако не всяка година, то през 2-3 години. Пожълтяването на листата е един от признаците, че е време за пресаждане.

12.12.2016/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Араукария – стайна елха".

Още от "Цветя"

Царска бегония, Begonia rex

Царска бегония, Begonia rex

Царската бегония е отлично листно-декоративно растение поради което широко се използва за вътрешно озеленяване.

Плумерия – цветето на маите

Плумерия – цветето на маите

Плумерия е растение с приказни цветове и вълшебен аромат – мечта за всеки градинар. Има богато минало и понякога я определят като цвете на маите, заради връзката, която има с тяхната култура. Как да си отгледате плумерия?

Ирис или перуника

Ирис или перуника

Виолетови, сини, бели, жълти, перуниките са едни от най-красивите цветя във ваза или засадени в градина.