8 малко известни факта за Коледната звезда

0 коментара0/5

Коледната звезда е най-популярното празнично цвете. Колко от нас, обаче наистина познават това зашеметяващо растение? Ето защо решихме да развенчаем някои от най-популярните митове и да ви запознаем с малко известни факти свързани с коледната звезда:

8 малко известни факта за Коледната звезда
 © iStock

Понсетията не е отровна

Освен, ако не изядете цяла кошница с цветовете и, понсетията позната още като Коледна звезда, не може да ви навреди. Цветето е представител на семейството Euphorbia (латинско му име е Euphorbia pulcherimma),  но млеченият му сок не предизвиква дразнене на кожата. Научни изследвания са доказали, че едно 23-килограмово дете трябва да погълне над 500 цветове на растението, за да достигне до опасни нива на интоксикация. 

Коледната звезда е издръжливо цвете

Ако следвате основните правила за отглеждането и – да я поливате пестеливо, да я държите далеч от източници на топлина и т.н. тогава растението ще ви се отблагодари с красиви цветове през целия сезон.

Добави описание

Не всички коледни звезди са червени

Докато червените са традиционни, най-популярни и продавани видове, то може да бъдат открити и други по-оригинални разцветки в бяло, кремаво, розово и дори кайсиево.

Цветовете на коледната звезда са малките плодове

Повечето хора смятат, че звездовидните листа на понсетията са нейните венчелистчета. Всъщност обаче цветовете на растението са малките жълти зърна в центъра на прицветника. Това специфично съцветие е характерно за семейство Euphorbia и се нарича „циатий”.

Добави описание

Понсетията е кръстена в чест на своя откривател

Г-н Джоел Робъртс Пойнсет е американски дипломат, ботаник и лекат, който открил растението по време на дипломатическо пътуване до Мексико. Той взел със себе си разсъди от цветето и ги отнесъл в дома си в Северна Каролина. Международният ден на Коледната звезда, който се чества на 12 декември отбелязва денят, в които е починал г-н Пойнсет.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

     Как да накарате коледната звезда да цъфне? >>>

 

 

Цветето издържа дълго време и във ваза

Всъщност Понсетията може да издържа най-малко седмица във ваза, ако предварително бъде подготвена. 

Добави описание

Това, което трябва да направите, за да удължите живота и, е след като отрежете стъблото да потопите края в преварена вода за около 20 секунди. По този начин млечния сок в растението ще се запечата. След това може да поставите цветето във ваза, капсула или пяна.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

           5 коледни цветя в саксия >>>

 

 

Асоциирането на цветето с Коледа произлиза от Мексико

През XVI век се зародила легендата за малкото мексиканско момиче Пепита и нейното коледното чудо. Тъй като била много бедна и нямала възможност да купи подарък за раждането на Исус, в коледната нощ, тя откъснала клонче със зелени листа от един храст по пътя си към църквата и го завързала като букет. Когато поставила своя скромен подарък в подножието на олтара, листата чудодейно променили цвета си в ярко червено. От тогава понсетията става известна като Flores de Noche Buena и става официалното коледно цвете на Мексико.

Коледната звезда се нуждае от тъмнина, за да промени цвета си

Растението се нуждае от поне 12 часа пълен мрак на ден, докато расте, за да могат листата му естествено да променят цвета си от зелен в червен, бял, розов и т.н. За да се стимулира този процес, коледната звезда  може да бъде съхранявана в изкуствено затъмнена стая.

21.12.2016/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "8 малко известни факта за Коледната звезда".

Още от "Цветя"

Лавандула – провансалски нотки у дома

Лавандула – провансалски нотки у дома

Ако се опиянявате от аромата на лавандулата, харесвате виолетовите й цветове и си мечтаете да се озовете сред френските лавандулови полета, тогава защо направо не си вземете растението за вкъщи? Лавандулата за минути ще преобрази дома ви, като внесе спокойствие и провансалски нотки.

Царска бегония, Begonia rex

Царска бегония, Begonia rex

Царската бегония е отлично листно-декоративно растение поради което широко се използва за вътрешно озеленяване.

Трицветна теменуга

Трицветна теменуга

Още от ерата на Романтизма трицветната теменуга покорява женското сърце със своята деликатност, нежност и неоспорима красота. Днес трицветната теменуга е изящна декорация за откритите тревни площи и за домашния балкон.