7 интересни факта за кактусите

0 коментара0/5

Кактусите са много повече от бодливи растения, които издържат на засушаване. Ето 7 факта, които са характерни за тях:

7 интересни факта за кактусите
 © iStock

Кактусите могат да бъдат убити. Тези растения лесно могат да бъдат убити, ако се преполиват, подложени са на неправилен дренаж или е използван грешен вид тор. Обикновената тор за засаждане не е подходяща за този тип растения, които се нуждаят от много добър дренаж. Ето защо е по-добре да не рискувате и да използвате специална тор за кактуси.

Кактусите цъфтят.Всички кактуси са цъфтящи растения, но различните видове имат свои специфики, като някои имат по-виден цъфтеж от други. Такива са Мамиларията, Гимнокалициум и Пародия, чиито цветове са ярки и внушителни.

Добави описание

Как можем да ги накараме да цъфтят? Кактусът трябва да следва своя естествен цикъл -да изпада в латентно състояние през зимата и да се събужда през пролетта. През зимата поставяйте растението на сухо и студено, но не тъмно място и спрете да го поливате. Когато дойде пролетта, го поставете на място, където максимално да бъде изложен на слънчева светлина и започнете отново да го поливате.

 

 

Кои са най-подходящите видове за начинаещи градинари?Лунният кактус има цветен връх, които обикновено е червен или жълт. Това не е цъфтеж, ето защо растението е със своята пъстра шапка целогодишно. Мамиларията е лесна за отглеждане и цъфти с красиви ситни розови цветчета. Тези стайни растения ще внесат цвят в дома ви, без да изискват особени грижи. 

 

Вижте още: Магическите способности на кактуса >>>

 

Как трябва да ги хващате? Нужно е да бъдете внимателни и за целта е най-добре да използвате дебели ръкавици при пресаждане или вестник, с който да увиете растението.

Добави описание

 

Не всички видове кактус са с бодли. Тези видове кактус, които всички асоциираме с наименованието, всъщност са пустинни видове. Освен тях съществуват и горски кактуси, които нямат бодли, но възможността, да бъдат отглеждани като стайни растения, имат много малко от тях.

Колко дълго живеят?  В естествена среда, кактусите могат да живеят стотици години. Като стайни растения, животът им трае около 10 години. Проблемът при по-възрастните е, че всеки удар, драскотина или пречупване, те не се възстановяват и следите остават видни, правейки растението по-малко привлекателно и естетически издържано. 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 интересни факта за кактусите".

Още от "Цветя"

Трицветна теменуга

Трицветна теменуга

Още от ерата на Романтизма трицветната теменуга покорява женското сърце със своята деликатност, нежност и неоспорима красота. Днес трицветната теменуга е изящна декорация за откритите тревни площи и за домашния балкон.

Люляк - на двора и у дома

Люляк - на двора и у дома

Удоволствие е да си наберете голям букет от люляк или да седнете в градината под ароматните му люлякови клонки.

Гузмания - екзотика за дома

Гузмания - екзотика за дома

Чували ли сте за екзотчното цвете Гузмания? Настройте дома си на тропическа вълна с помощта на това красиво цвете. Вижте как да си отгледате гузмания.