7 интересни факта за кактусите

0 коментара0/5

Кактусите са много повече от бодливи растения, които издържат на засушаване. Ето 7 факта, които са характерни за тях:

7 интересни факта за кактусите
 © iStock

Кактусите могат да бъдат убити. Тези растения лесно могат да бъдат убити, ако се преполиват, подложени са на неправилен дренаж или е използван грешен вид тор. Обикновената тор за засаждане не е подходяща за този тип растения, които се нуждаят от много добър дренаж. Ето защо е по-добре да не рискувате и да използвате специална тор за кактуси.

Кактусите цъфтят.Всички кактуси са цъфтящи растения, но различните видове имат свои специфики, като някои имат по-виден цъфтеж от други. Такива са Мамиларията, Гимнокалициум и Пародия, чиито цветове са ярки и внушителни.

Добави описание

Как можем да ги накараме да цъфтят? Кактусът трябва да следва своя естествен цикъл -да изпада в латентно състояние през зимата и да се събужда през пролетта. През зимата поставяйте растението на сухо и студено, но не тъмно място и спрете да го поливате. Когато дойде пролетта, го поставете на място, където максимално да бъде изложен на слънчева светлина и започнете отново да го поливате.

 

 

Кои са най-подходящите видове за начинаещи градинари?Лунният кактус има цветен връх, които обикновено е червен или жълт. Това не е цъфтеж, ето защо растението е със своята пъстра шапка целогодишно. Мамиларията е лесна за отглеждане и цъфти с красиви ситни розови цветчета. Тези стайни растения ще внесат цвят в дома ви, без да изискват особени грижи. 

 

Вижте още: Магическите способности на кактуса >>>

 

Как трябва да ги хващате? Нужно е да бъдете внимателни и за целта е най-добре да използвате дебели ръкавици при пресаждане или вестник, с който да увиете растението.

Добави описание

 

Не всички видове кактус са с бодли. Тези видове кактус, които всички асоциираме с наименованието, всъщност са пустинни видове. Освен тях съществуват и горски кактуси, които нямат бодли, но възможността, да бъдат отглеждани като стайни растения, имат много малко от тях.

Колко дълго живеят?  В естествена среда, кактусите могат да живеят стотици години. Като стайни растения, животът им трае около 10 години. Проблемът при по-възрастните е, че всеки удар, драскотина или пречупване, те не се възстановяват и следите остават видни, правейки растението по-малко привлекателно и естетически издържано. 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "7 интересни факта за кактусите".

Още от "Цветя"

Цветята – дар от боговете

Цветята – дар от боговете

"На човек не му е достатъчно просто да живее. Той трябва постоянно да се радва на слънчевата светлина, на любовта и на красотата на едно цвете." Ханс Кристиан Андерсен

Калдъръмче

Калдъръмче

Калдъръмчето  е едно от малкото растения, подходящо за сухото и горещо лято.

Предимствата на изкуствените цветя

Предимствата на изкуствените цветя

Почти сходни по красота, но  съвсем различни по излъчване, символика и начин на поддръжка, са истинските и изкуствените цветя. Кои са предимствата на изкуствените цветя и защо да ги изберем?