5 невзискателни цветя, за които не сте чували

0 коментара0/5

Вижте, които цветя ще разнообразят колекцията от цветове във вашата градина, дори ако сте начинаещ или непостоянен градинар. Тези 5 растение не са взискателни, но същевременно са красиви и ще направят дворът ви наистина ефектен:

5 невзискателни цветя, за които не сте чували
5 невзискателни цветя, за които не сте чували © iStock

Кларкия

Това едногодишно цвете е известно още като планински венец и предвестник на лятото. Макар и нежно, то издържа и на по-сурови условия. Неговите стебла лесно могат да се оформят във венец, откъдето и идва и името му. Растението има широка гама от разцветки – бяло, розово, лилаво, оранжево, червено.

Добави описание

Кларкията трябва да се сади през ранна пролет, тъй като покълва по-лесно при по-хладно време. Цветовете се затварят вечер и отварят сутрин, тъй като принадлежат към семейството на вечерната иглика. Цветето вирее на шарена сянка, не се нуждае от специална почва и се полива само при по-дълго засушаване.

Продукти от кухнята срещу проблеми в градината >>>

Немофила

Добави описание

Това цвете се среща в три разновидности, които се различават по окраската на цветовете. Яркосиня, бяла със сини капки и почти черна с бели краища, немофилата ще създаде плътен пъстър бордюр в градината. Използвайте и трите сорта, за да постигнете нежна и преливаща композиция. Растението вирее добре на сянка, а само частичното му излагане на слънце ще удължи периода на цъфтене поне с 3 седмици.

Засейте цветето в началото на май, за да може да се наслаждавате на цветовете му през юли. Немофилата издържа и на по-хладно време, за това не е нужно да бъде покривана през пролетта и есента.

Птилотус

Добави описание

Лесно може да предотвратите оплитането на езика при произнасянето на това сложно име, защото растението има още едно име – опашката на агнето. Розовите му, перести цветове напомнят на тези на целозията, което разбира се не е случайно, тъй като принадлежат към едно семейство. Птилотусът е едногодишно растение. Неговите сребристи листа обуславят устойчивостта му при суша. Ето защо внимавайте да не го поливате излишно. Подобно да други растения, които растат в пустинни местности, агнешката опашка се нуждае от много слънце и рохкава почва без допълнително наторяване.

Родохон

Добави описание

Родохитонът принадлежи към семейството на лозите и лианите. Това го прави перфектно цвете за вертикални градини и беседки. На височина то достига до 3 метра, а на широчина до 60 cм, като цъфти в лилави цветове с розови камбанки, в периода от юни до октомври. Върху растежа на родихона може се влияе и да се подрязва така, че да поддържа определна форма. Обича шарена сянка и влажна почва.

Вертикална градина - вълшебството на зелената стена >>>

Вискария

Добави описание

Това цвете има лепкави стебла и прекарсни цветове в синьо, розово, бяло, лавандулово и червено. Подхожда както на вазата у дома, така и в градината ви, тъй изобщо не е претенциозно.

Издръжливото едногодишно цвете обича слънчевата светлина и ще издържи на засушаване, така че не прекалявайте с поливането, за да не предизвикате обратен ефект.

25.07.2016/Боряна Харлова

Още от "Цветя"

Ахименес – магическо цвете

Ахименес – магическо цвете

Ахименес е красиво и кокетно цвете, което се среща в над 30 разновидности. От вас иска обгрижване и любов, а в замяна ще ви се отплати с нежни цветове. Ахименес е магическо цвете.

8 малко известни факта за Коледната звезда

8 малко известни факта за Коледната звезда

Коледната звезда е най-популярното празнично цвете. Колко от нас, обаче наистина познават това зашеметяващо растение? Ето защо решихме да развенчаем някои от най-популярните митове и да ви запознаем с малко известни факти свързани с коледната звезда:

Люляк - на двора и у дома

Люляк - на двора и у дома

Удоволствие е да си наберете голям букет от люляк или да седнете в градината под ароматните му люлякови клонки.