10 любопитни факта за лалетата

0 коментара0/5

Лалетата са ред най-популярните пролетни цветя, които красят както градините, така и дома. Докато се наслаждаваме на прекрасните наситени цветове, в които лалетата обагрят денят ни, решихме да потърсим и споделим с вас малко повече любопитни факти за това очарователно цвете. Вижте кои са те:

10 любопитни факта за лалетата
 © iStock

1. Лалето е цвете с богато разнообразие

Лалетата могат да бъдат разделени на около 150 различни вида, но всъщност има повече от 3000 природни и генетично отглеждани сортове по целия свят. Нови сортове се създават постоянно, нона всеки от тях е необходимо поне 20 години, за да стигне от началният си етап на отглеждането до цветарските магазини.

 

2. Всяко лале има свое символно значение

Лалета

Лалетата имат голямо разнообразие от значения, като всеки цвят символизира нещо различно. В общия случай се приема, че лалетата символизират любовта и пристигането на пролетта. Червените лалета са израз на истинска любов, докато с белите можете да поискате прошка, лилавите пък са знак за царственост. Интересното е, че многоцветният букет се смята за комплимент към очите на получателя. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Популярни суеверия с цветя >>>

 

3. Някога цветето стойността на цветето се равнявала на тази на диаманта

Лалетата са непознати в Европа до XVI век. В Холандия те се разпространяват век по-късно, като в средата на XVII век лалето там се търгувало на изключително висока цена. Едно цвете било по-ценно от домовете на повечето хора и е струвало почти 10 пъти повече, отколкото годишния доход на един заможен занаятчия.

 

 

4. Лалето има почти съвършена форма

Лалетата са известни със своите смели цветове и красива форма, а повечето сортове са почти съвършено симетрични. Цъфтежът има три венчелистчета и три сепарали, но тъй като сепалите са почти същите като венчелистчетата, лалетата изглежда имат шест венчелистчета на крушка.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Трикове за по-траен букет във вазата >>>

 

5. Лалето може да се използват в кулинарията

Добави описание

 

Подобно на много други цветя, лалетата също са годни за консумация!

Всъщност, по време на Втората световна война, лалетата често са били консумирани от хората, които не са имали възможност да си позволят други храни.

Цветята могат да се използват като заместител на лука в много рецепти и дори в производството на вино.

 

 

6. Наименованието на цветето има интересен произход 

В западните държави, чиито езици произхождат от латински, наименование на лалето има един и същи корен  отвеждащ към латнската дума “tulipа” от персийски „dulband“. Това име цветето получава заради специфичната си форма, която е оприличавана на тюрбан.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Фестивали на цветята – пъстър празник >>>

 

7. Лалето е част от семейството на лилиите

Красивите цветя всъщност са свързани с друго популярно пролетно цвете: лилията. Лалетата са част от семейство Liliaceae, което включва лилии, лук, чесън и аспержи.

 

8. Кралицата на нощта - най-популярното лале

Добави описание

Лалетата са известни с ярките и слънчеви цветове и всъщност са култивирани във всеки цвят, освен в класическия син (има сини лалета, но и те имат пурпурен нюанс). Един от най-интересните цветове е толкова тъмен, че на определена светлина, лалето изглежда като обагрено в черно. Този уникален нюанс е наречен "Кралицата на нощта" и е един от най-популярните и екстравагантни цветове.

 

9. Лалетата са независими растения

Те започват живота си като луковици. Лалетата обаче се различават от другите растение, по това, че в себе си съдържат хранителни вещества, които са им достатъчни, за да преживяват и растат.

 

10. Пъстрите шарки са резултат от инфекция

лалета

 

Оригиналната преливаща шарка, която украсява венчелистчетата на някои видове лалета, първоначално е била резултат от вирусна инфекция. Първият, който забелязва тази инфекция е холандския ботаник Карол Класиус, който се счита за човека популяризирал лалето в Холандия. Класиус успява да създаде много нови цветови вариации на лалетата, някои от които стават много търсени. Днес това необичайно оцветяване е умишлен резултат от размножаването и позволява наличието на голямо цветово разнообразие.

03.05.2017/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 любопитни факта за лалетата".

Още от "Цветя"

Калибрахое – близнакът на петунията

Калибрахое – близнакът на петунията

Сигурно сте виждали калибрахое по балконите или градините на ваши познати, запалени градинари. Възможно е обаче да не сте го разпознали, защото калибрахоето е като близнак на петунията. Вижте как да си отгледате калибрахое.

Стайни растения с плодове

Стайни растения с плодове

Сред изобилието от цъфтящи стайни растения се открояват няколко, които вместо с цвят радват собствениците си с плодове. Стайните растения с плодове придават ефектна визия на вашия дом, като внасят цвят, колорит и оригиналност.

Дюля, но не съвсем

Дюля, но не съвсем

Един от най-ефектните храсти, завоювал в последните години заслужена популярност и у нас, е японската дюля (Chaenomeles Japonica).