10 любопитни факта за хортензиите

2 коментара0/5

Хортензиите са особен вид цветя, които притежават класическа красота и меланхоличен стил. Това в допълнение с тяхната трайност ги прави особено популярни и предпочитани, както за отглеждане в градината, така и оформяне на букети. Ето 10 любопитни факта за любимите на всички хортензии:

10 любопитни факта за хортензиите
10 любопитни факта за хортензиите © iStock

Както подсказва научното им наименование „хидрангея“, тези храсти обожават водата. Нуждаят се от влажна и добре дренирана почва. Не обичат пряка слънчева светлина, за това трябва да се засаждат на сенчести места.

Специфичните цветове на хортензията са резултат от йони в почвата. Ето защо можете сами да променяте цветове и като регулирате алкалността и киселинността на почвата.

Хортензията цъфти от ранна пролет до късна есен. Пикът на цъфтенето е около 2-3 седмици в сезона. Освен това е специфично да променят цвета си, докато растат.

Хортензиите произвеждат цветчетата си от върховете на леторастите, образувани от предишния сезон.

Родината на това цвете е Япония. Смята се, че за пръв път се е отглеждала в планинските японски острови. И днес най-голямо видово разнообразие може да бъде открито точно на изток – в Япония, Китай, Корея, Индонезия, Хималаите.

Вижте още:

Растения, които обичат сянката >>>

Характерно за хортензиите е да увяхват бързо след като бъдат откъснати от храста.Можете да предотвратите това като веднага след откъсването ги потопите във вода. След това подрежете стъблото и оставете хортензиите за 30 секунди във вряща вода преди да ги поставите във ваза.

Хортензиите са символ на благодарност и най-искрени чувства на любов и привързаност. Ето защо в комбинация с прекрасния им аромат се превръщат в предпочитано цвете за сватбени букети.

Красиви са както свежи, така и сухи. Не бързайте да изхвърляте хортензиите, когато изсъхнат. Те също изглежда страхотно като декор дори когато са сухи и ще красят интериора ви с месеци.

Има голямо разнообразие сред видовете хортензии.Хидрангея макрофила е най-разпространената, която се отглежда най-често в градините. Съществуват още хидрангея петиоларис – увивен храст, чийто цветове образуват кръгли или плоски съцветия и едролистна хортензия, бодлива хортензия и т.н.

Вижте още:

Често срещани грешки при аранжирането на цветя >>>

Те имат свои собствен ден, който по ирония се отбелязва на 5 януари, когато хортензиите са извън сезон. Въпреки това можете да отпразнувате денят на хортензията, като си направите букет от вносни цветя.

22.06.2016 г./ Боряна Харлова

2 коментарaДобави коментар »

YooH

От YooH23.06.2016, 22:04 ч.

Много красиви цветя! Съвсем наскоро с изненада научих,че могат да променят цветовете си. А булчинските букети с хортензии са страшно очарователни!

Виж всички коментари за "10 любопитни факта за хортензиите".

Още от "Цветя"

Агапантус – цветето на любовта

Агапантус – цветето на любовта

Агапантус е бързорастящо многогодишно цвете, подходящо за отглеждане в градина и в домашни условия. Цветето на любовта Агапантус ще гали погледа и душата ви с нежни окраски и буйна зеленина, без самото то да изисква много любов от ваша страна. &am

Дифенбахия

Дифенбахия

Дифенбахията е едно от най-популярните декоративни растения, в зависимост от своята разновидност представлява храст или дебело стъбло, стигащо на височина от 0.5 до 2 метра.

Магнолия – цвете от Изтока

Магнолия – цвете от Изтока

Магнолията е красиво цвете от Изтока, което ще превърне градината ви в истински рай. Ароматните и едри цветове на магнолията пленяват сърцата на градинарите и те изпълняват всяко нейно желание само за да се порадват на магията й.